Acasă Actualitate De Ziua Banatului a fost conturată o nouă „Alianță a Vestului”, una...

De Ziua Banatului a fost conturată o nouă „Alianță a Vestului”, una între DSP-uri

1681
DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, pe 21 iulie se sărbătorește Ziua Banatului. În 2021, DSP Timiș a marcat-o printr-un anunț: se va constitui „Alianța Vestului pentru Sănătate Publică”. Drept prim pas, Horea Sorin Timiș, Ioan Sebastian Mezei și Flavius Cioca, directorii Direcțiilor de Sănătate Publică ale județelor Arad, Hunedoara, respectiv Timiș, s-au întâlnit pentru a stabili primele detalii și a semna un protocol interjudețean pentru colaborare.

Alianța ar urma să aibă drept principal scop, potrivit reprezentanților DSP Timiș, implementarea unei Strategii de Sănătate pe Regiunea VEST într-un program pilot de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar. Vor fi avute în vedere șase componente strategice:

  1. Digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluții inteligente de eHealth;
  2. Analiza nevoilor de servicii medicale;
  3. Optimizarea transferurilor interjudețene a pacienților;
  4. Optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune;
  5. Realizarea unor echipe comune de control interjudețene;
  6. Elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional.

„Transformarea digitală a sistemului de sănătate oferă mijloace de eliminare a compartimentării acestuia, prin facilitarea punerii în comun a informațiilor între autoritățile de sănătate publică. Mijloacele sigure și rapide de transmitere a informațiilor colectate de diferiți agenți reprezintă o condiție necesară pentru coordonarea serviciilor de asistență medicală și pentru tratamentul global al pacientului. Procesul de digitalizare se raportează la accesul rapid, schimbul și partajarea de date care facilitează adoptarea unei decizii medicale. Schimbul de date electronic între profesioniștii din domeniul sănătății generează plus-valoare directă pentru calitatea asistenței medicale”, explică reprezentanții DSP Timiș.

Ziua semnării acestui pact nu a fost aleasă întâmplător. Aceasta este „importantă și cu semnificație istorică pentru regiunea noastră. Acum 303 ani,  în 21 iulie 1718 a fost semnat Tratatul de la Passarowitz, fapt ce marchează începutul dezvoltării moderne a Banatului”, precizează reprezentanții DSP Timiș. Cu toate acestea, la întâlnirea de miercuri nu a fost reprezentat și județul Caraș-Severin, care înglobează o bună parte a regiunii istorice sărbătorite, spre deosebire de Arad și Hunedoara.

De la sediul DSP Timiș, unde a fost semnat pactul, cei trei directori de direcții s-au deplasat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, unde s-au întâlnit și cu prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul acesteia. Au fost trecute în revistă necesitățile sistemului medical din cele 3 județe. De altfel, pe lângă locațiile de învățământ din Timișoara și Lugoj, universitatea din Timișoara are o unitate și la Deva, unde sunt pregătiți asistenți de medicină generală cu licență.

Comentarii

comentarii