Acasă Cultura De Ziua Europei, UVT a deschis două expoziții cu piese semnate de...

De Ziua Europei, UVT a deschis două expoziții cu piese semnate de artiștii Facultății de Arte, una în țară și alta în Spania

DISTRIBUIȚI

La mulți ani, Uniunea Europeană! La mulți ani, românilor, oriunde s-ar afla în Europa!  În 9 mai, de Ziua Europei, Universitatea de Vest din Timișoara a omagiat bucuria și armonia artei, dar și unitatea pacificatoare a Europei, prin deschiderea a două expoziții cu piese semnate de artiștii Facultății de Arte și Design, în țară și în Spania.

 La Timișoara a fost inaugurat UVT Art Center, iar la Madrid a fost deschisă expoziția  „IMAGO – Viziuni în tranziție”.

UVT propune în 2023 un program cultural cu identitate proprie, în care resursele culturale din universitate sunt puse în valoare către comunitatea locală sau în plan național și internațional. Aceste resurse se manifestă în toate domeniile în care facultățile noastre evoluează și formează elite: literatură și muzică, arte vizuale și arte aplicate, teologie și filozofie, sport și educație fizică, ecologie urbană și mediu.

Familia culturală a UVT se regăsește în întreaga comunitate timișoreană dar și în plan european, iar anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii 2023 prilejuiește evenimente unice, în care oferim publicului un program pe măsura așteptărilor, mai ales prin implicarea artiștilor din cadrul Facultății de Arte și Design și a Facultății de Muzică și Teatru.

În acest context, ocazionată de vizita de lucru, la Madrid, a unei delegații mixte a Comisiilor de Afaceri Europene din Camera Deputaților și Senatul României (9-10 mai 2023), Ambasada României la Madrid, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, organizează expoziția de fotografie dedicată programului „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023”. Expoziția studenților de la secția Foto-Video a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, intitulată „IMAGO – Viziuni în tranziție”, prezintă lucrări de fotografie ale studenților din ciclul universitar licență, fiind rezultatul vizual al eforturilor depuse de aceștia în colaborare cu cadrele didactice coordonatoare, lector universitar Mădălin Mărienuț și asistent universitar drd. Amalia Gaiță.

Expoziția este găzduită în perioada 8-12 mai la sediul Congresului Deputaților din Madrid și este realizată de studenții de la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. În cadrul expoziției este prezentată viziunea tinerilor asupra patrimoniului cultural și uman al orașului simbol al Revoluției Române și al unei societăți moderne pașnice și democratice.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

În această perioadă, la inițiativa Ambasadei României de la Madrid, România și Spania marchează Ziua Europei prin organizarea, începând cu 9 mai 2023, a primei reuniuni parlamentare comune la nivelul Comisiilor de Afaceri Europene. Evenimentul este cu atât mai important cu cât ne aflăm în apropierea semestrului președinției spaniole la Consiliul UE, iar reuniunea vine să sublinieze relația strânsă de coordonare între România și Spania, dar și voința împărtășită de a sprijini procesul de aprofundare a integrării europene.

Delegația parlamentară română, care va participa la reuniune, este formată din reprezentanți ai Comisiei de Afaceri Europene din Senat și ai Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaților. Agenda vizitei de lucru a delegației parlamentare la Madrid mai include și o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Spania, dar și participarea la conferința ”Rolul UE într-o lume în schimbare: perspective parlamentare din Spania și România”, organizată de Ambasada României la Madrid în colaborare cu Fundația Ortega-Marañón.

Comentarii

comentarii