Acasă Actualitate DESCENTRALIZAREA ROMÂNIEI – între putinţă şi neputinţă

DESCENTRALIZAREA ROMÂNIEI – între putinţă şi neputinţă

DISTRIBUIȚI

Rămâne un deziderat sau o nevoie imediată?

regiuni111Vineri, 18 martie 2016, în Sala multifuncţională a Consiliului Judeţean, va avea loc dezbaterea cu tema Descentralizarea României.

Academia de Advocacy, Coordonator al Coaliţiei 52, punctează faptul că Realitatea recentă a României a dovedit că abordarea centralizată de administrare publică nu răspunde în timp real nevoilor cetăţenilor, neavând capacitatea de a susţine coerent şi convergent o dezvoltare economică şi socială durabilă, tot mai des apărând disfuncţii în diverse domenii ale administraţiei publice, evidenţiind carenţe de integritate în modul în care aceasta îşi serveşte cetăţenii.
Una din provocările majore ale planului de acţiuni ale Guvernului actual este formulată în “măsura 3: Accelerarea proceselor de reformare a statului, creşterea performanţei administraţiei publice. Administrarea în slujba cetăţeanului, standarde de calitate şi standarde de cost în serviciile furnizate de stat cetăţenilor. Cultivarea încrederii populaţiei şi mediului de afaceri în administraţia publică.
Tema descentralizării a fost dezbătută şi analizată, începând cu anul 1998, când printr-o ordonanţă de urgenţă s-a definit arhitectura a 8 regiuni administrative, prin consimţământul tuturor autorităţilor locale din fiecare localitate şi judeţ din România (prin aprobarea la acel moment a unei hotărâri de consiliul local şi judeţean).
Deşi s-au realizat şi alte reţele regionale ale autorităţilor centrale, de-a lungul acestui proces s-a păstrat confuzia între termenul de descentralizare şi cel de deconcentrare, primul având responsabilităţi inclusiv de decizie teritorială, iar al doilea, doar competenţe executive faţă de decizia centrală.
O soluţie la problema lipsei de coordonare este, în opinia Advocacy, să integrăm mai bine programele de investiţii cu finanţare europeană şi cele cu finanţare naţională. Acest lucru ar presupune stabilirea unor seturi de criterii de eligibilitate şi de selecţie unitare sau cel puţin complementare.
Pentru aceasta, ar fi util să delimităm foarte clar ce anume finanţăm din fonduri europene şi ce din fonduri naţionale.
Coaliţia 52, sub coordonarea Academiei de Advocacy supune, din nou dezbaterii publice tema regionalizării, încercând să identifice soluţii la mai multe întrebări.

 

Comentarii

comentarii