Acasă Actualitate Dezastrul de pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara!

Dezastrul de pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara!

DISTRIBUIȚI

str gh lazarDe parcă poluarea cu deşeuri şi olfactivă cu negru de fum a Timişoarei nu ar fi fost de ajuns, iată că maşina de spart străzi a afaceriştilor, amici ai primăriei, şi dezvoltatorii imobiliari fac prăpăd pe unde trec prin oraş.

Exemplul cel mai elocvent este strada Gh. Lazăr, lângă clădirea ADR Vest. Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei a reuşit să surprindă câteva instantanee sugestive, cu dezastrul provocat de firmele care au spart strada şi de cele care, chipurile, construiesc acolo. Escavatoarele au jumulit arborii şi aproape că i-au scos din rădăcini, iar şoferii cu rabele pline le-au descărcat exact pe carosabil, cu cea mai mare nesimţire, sfidând civilizaţia şi blocând traficul rutier cu cel mai mare tupeu. Mai mult, au spart trotuarele şi nu au pus podeţe pentru ca cetăţeanul să poată traversa hăul creat.
“Dar cui îi pasă. Noi considerăm că e vorba de lipsa de profesionalism din partea angajaţilor, nu li se face o minimă instruire muncitorilor de conduită pentru lucrările de pe străzile şi de pe bulevardele Timişoarei. E trist că timişorencele care tranzitează pe lângă astfel de şantiere suportă un comportament necorespunzător la adresa lor. Dar cum e vorba: cum e turcul, aşa-i şi pistolu’. Asta se întâmplă pentru că după ce se eliberează autorizaţia de construire, nici o autoritate nu-i mai verifică”, spune Ilie Sîrbu, reprezentantul al Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei. „Opinia publică ce face? Doarme? De fapt nici nu mai există… Scrieţi la ziare, chemaţi garda de mediu, găsiţi o soluţie. Zic şi eu, sunt departe, eu am participat la întâlnirea din Parcul Justiţiei”, spune revoltată Geta, o timişoreancă.
Legea nr. 24 din 2007 spune clar că în cazul arborilor ornamentali nu se poate interveni decât pentru corectarea coroanei atât: “În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”. „Nu au fost atenţi când au lucrat. Când primăria va face recepţionarea lucrării la final va trebui specificat dacă a fost totul în regulă sau nu, inclusiv în ceea ce priveşte protejarea naturii. Nu e normal cum au lucrat acolo. Trebuiau să fie atenţi să nu afecteze arborii. Noi putem verifica şi putem da amenzi pe Legea nr. 24 din 2007, a spaţiilor verzi”, spune comisar Camelia Bobei, din cadrul Gărzii de Mediu Timiş.

 

Comentarii

comentarii