Acasă Actualitate Dezastrul managementului deșeurilor stradale de pe strada Văcărescu din cartierul istoric Iosefin...

Dezastrul managementului deșeurilor stradale de pe strada Văcărescu din cartierul istoric Iosefin Timișoara

881
DISTRIBUIȚI

După cum cotidianul ZIUA de Vest a mai atras atenție, strada Văcărescu, din cartierul istoric Iosefin din Timișoara, a devenit de la sfârșitul anului 2019 una dintre cele mai degradate și mizerabile, în ceea ce privește managementul deșeurilor stradale.

Totul a început de la gestul unor nemernici care au stricat toate coșurile de gunoi, probabil, fiind îmbuibați cu alcool în miez de noapte.

Pur și simplu, pe o parte și pe cealaltă a străzii, coșurile au fost zdrobite și aruncate pe trotuar.

Cum autoritățile și poliția locală nu s-au autosesizat, bineînțeles că pietonii ne-având unde să arunce deșeurile – pet-urile și ambalajele de toate felurile – le abandonează pe unde apucă sau, în cazurile fericite, în coșurile căzute.

Mai grav este că la un colț al străzii se află un magazin, iar unii cetățeni care se plictisesc acasă ies seara își cumpără o bere – două la pet sau sucuri, le consumă la umbra copacilor puși de fostul primar Ciuhandu, apoi le aruncă acolo pe stratul de  gazon sau la rădăcina acestor copaci.

Unii dintre clienți, în timp ce beau, mănâncă și semințe și scuipă, frumușel, cojile jos pe trotuar, cu cea mai mare nepăsare, că doar trotuarul și spațiul verde nu sunt ale lor și nici cartierul Iosefin și nici orașul Timișoara…!!

Pentru ca meniul să fie complet, acești clienți certați cu civilizația și cu bunul simț, fumează, își scutură scrumul, unde, dacă nu tot pe trotuar, iar mucurile le aruncă, unde, dacă nu la rădăcina copacilor sau pe spațiul verde…!

Pentru ca situația să fie și mai bizară, într-un oraș capitală culturală europeană, în locul unui coș de gunoi distrus cineva a avut ideea stupidă românească de a fușări, cum se zice, și a pus pe spațiul verde o lădiță din carton destinată transportului piersicilor.

A fost picătura care a umplut paharul. Oamenii l-au luat în serios și au început să scoată din apartamente diferite gunoaie și să le abandoneze, la marginea trotuarului, în minuscula cutie de carton.

Astfel, s-a format o impunătoare și sfidătoare rampă clandestină de gunoaie (foto)!

Mai multe, o gospodină a considerat că e bine să arunce acolo, inclusiv mai multe ciolane pe care familia nu a reușit să le mănânce, fiindcă s-au stricat în frigider…!!! 

Ce spune Poliția Locală Timișoara?

Poliția Locală Timișoara atenționează că, potrivit Legii nr. 211 din 2011, modificată prin Legea nr. 188 din 2019, sancțiunile pentru cei care abandonează deșeuri pe domeniul public sunt între 3.000 și 6.000 de lei, cu dispunerea ridicării acestora.

În cazul în care contravenientul nu respectă măsura complementară de a igieniza locul în termenul stabilit și de a preda deșeurile către un operator specializat, acesta poate fi sancționat cu amendă de la 7.500 la 15.000 lei, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Comentarii

comentarii