Acasă Economic Dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zona rurală

Dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zona rurală

DISTRIBUIȚI

O participantă din comuna Bârna  şi-a deschis o firmă de consultanţă contabilă

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală Bucureşti şi Fundaţia Pro WOMEN Iaşi vor încheia la finele lunii octombrie 2011 Proiectul “FAR – Femeia Antreprenor în Rural” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeşte în oameni”, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, DMI 5.2. Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă. 

Pe parcursul a trei ani, Proiectul “FAR – Femeia Antreprenor în Rural” a urmărit dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zona rurală, având ca obiective motivarea lor în vederea iniţierii unei afaceri şi dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor necesare susţinerii unei afaceri de succes. Proiectul şi-a propus ca în 15 judeţe din România un număr de 1.116 femei din 62 de comune să beneficieze de cursuri de operare PC şi ateliere destinate dezvoltării spiritului antreprenorial, iar pentru cele care au dorit să pună în practică ideile de afaceri dezvoltate în cadrul atelierelor s-a acordat asistenţă tehnică în vederea demarării activităţilor. Pentru atingerea scopurilor si obiectivelor propuse, proiectul a lucrat în strânsă colaborare cu primăriile comunelor incluse în proiect şi a urmărit asigurarea de legături cu alte proiecte implementate în zonele incluse în proiect. Societatea modernă nu poate funcţiona fără beneficiile informatizării, motiv pentru care dezvoltarea personală a beneficiarilor a debutat prin învăţarea folosirii calculatoarelor şi a internetului în cadrul unor cursuri acreditate, adaptate cerinţelor specifice ale femeilor care trăiesc în mediu rural, diplomele obţinuze putând fi folosite şi pentru ocuparea unor noi locuri de muncă. Pentru fiecare comună au fost studiate oportunităţile de afaceri locale specifice grupului ţintă căruia i s-a adresat proiectul, atelierele de antreprenoriat, bazate în exclusivitate pe metode interactive de învăţare, folosind exemple, exerciţii, simulări şi jocuri de rol derivate din rezultatele acestora.

 
O participantă din comuna Bârna  şi-a deschis o firmă de consultanţă contabilă
 
În judeţul Timiş au fost implicate în proiectul FAR cinci comune: Bârna, Ghilad, Giera, Liebling şi Tormac. Rezultatele proiectului în judeţul Timiş sunt următoarele: 128 persoane au participat la cursuri de operare PC, toate primind certificate de absolvire acreditate de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor; 114 persoane au participat la atelierele de dezvoltare a spiritului antreprenorial şi au primit certificate de absolvire acreditate de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor. În comunele incluse în proiect au fost organizate 8 discuţii publice pe tema beneficiilor antreprenoriatului la care au participat 120 de persoane, 11 sesiuni de informare şi consultare în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare a micilor afaceri la care au participat 216 de persoane, precum şi 4 întâlniri de facilitare a accesului beneficiarelor proiectului la instituţii de pe plan judeţean cu responsabilităţi în sprijinirea antreprenoriatului la care au participat 64 de beneficiari ai proiectului. Ca urmare a participării în cadrul proiectului, o participantă din comuna Bârna, judeţul Timiş şi-a deschis o firmă de consultanţă contabilă. 
Proiectul face parte din prima serie de proiecte strategice contractate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane la finele anului 2008. El a dorit să înfrunte barierele culturale şi sociale pe care le întâmpină femeile din mediul rural în momentul în care doresc să îşi asume alte roluri decât cele care li se atribuie în mod tradiţional. FAR este un proiect de pionierat ce a demonstrat prin rezultatele sale că daca li se oferă şanse de dezvoltare personală, femeile din mediul rural pot realiza lucruri neaşteptate. Nu de puţine ori însă, echipa de management a proiectului a trebuit să ducă muncă de lămurire cu soţii sau cu alţi membri de familie pentru a-i determina să le permită femeilor să beneficieze de şansele oferite de proiect.

Comentarii

comentarii