Acasă Eveniment DGASPC Timiş marchează Ziua împotriva Violenţei Copilului

DGASPC Timiş marchează Ziua împotriva Violenţei Copilului

DISTRIBUIȚI

Actele de violenţă asupra micuţilor pot fi sesizate la Telefonul Copilului – 0256-983

Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită pretutindeni: violenţa fizică (pedeapsă corporală), neglijarea, violenţa sexuală, practicile tradiţionale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii sau forţate), violenţa psihologică (insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională).

De asemenea, violenţa pe care copiii o experimentează în cadrul familiei poate avea consecinţe pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea lor. Violenţa asupra copilului se întâlneşte şi în şcoli şi în alte servicii educaţionale şi poate veni din partea cadrelor didactice, elevilor sau persoanelor din afara şcolii, manifestandu-se sub forma de pedepse fizice sau psihologice, intimidare, ameninţare cu arme. În comunitate sunt întâlnite, cel mai adesea, forme de violenţă împotriva copiilor care trăiesc pe stradă.

Smaranda Marcu, PR al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş, a spus că, în cadrul campaniei “Bătaia nu e ruptă din rai”, iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost propus Parlamentului României proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi împotriva Violenţei asupra Copilului în România. Legea a fost votată de către ambele camere ale Parlamentului, numeroşi parlamentari considerând-o binevenită în condiţiile în care, de secole, mentalitatea românilor încurajează, într-o mare măsură, violenţa asupra copiilor. Legea a fost promulgată prin decretul nr. 1452 din 28 decembrie 2006.

Pentru a marca această zi, DGASPC Timiş va organiza o campanie cu rol de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului şi de informare a cetăţenilor cu privire la existenţa Telefonului Copilului – 0256-983. În acest sens, cu sprijinul financiar al CJ Timiș (finanţare prin intermediul Agendei culturale a Consiliului Judeţean Timiş 2013), au fost realizate stickere cu Telefonul Copilului, destinate copiilor. Aceste materiale vor fi distribuite, în perioada imediat următoare, în întreg judeţul Timiş, ele fiind destinate cu precădere copiilor din şcoli, asistenţilor sociali din mediul rural, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane de referinţă din cadrul comunităţii locale.

„Pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat Telefonul copilului. Acest număr de telefon, care funcţionează din 2003, poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să ne sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate”, a spus Marcu.

Comentarii

comentarii