Acasă Economic Din 2017, Aquatim începe modernizările la alimentarea cu apă și canalizare în...

Din 2017, Aquatim începe modernizările la alimentarea cu apă și canalizare în peste 50 de localități din Timiș

505
DISTRIBUIȚI

aquatim ilie vlaicu miercuriPentru Aquatim anul 2016 a fost foarte bun. Societatea de apă a finalizat un proiect de 118 milioane de euro și în același timp au fost puse premisele pentru implementarea unui nou proiect de 180 de milioane de euro pentru dezvoltarea județului Timiș.

„Mai mult de 50 de localități din județ vom începe modernizări la alimentarea cu apă și canalizare pentru a ridica standardele de mediu și calitatea serviciilor la nivelul Uniunii Europene. Cofinanțarea proiectului este de 10 milioane de euro, iar Aquatim are capacitatea de a face această cofinanțare. Suntem în discuție cu băncile pentru acest împrumut. Aquatim poate lua acest împrumut sigur fără ajutor”, a explicat prof. dr. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, miercuri 21 decembrie cu prilejul bilanțului de final de an 2016.
Aria de operare a Aquatim include 110 localități din județul Timiș, repartizate pe cele 5 sucursale – Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia, Sânnicolau Mare. Alimentate cu apă de la rețeaua din Timișoara sunt Chișoda, Ghiroda, Moșnița Veche, Giroc (client: societatea Giroceana). În 2016 a fost pus în funcțiune sistemul de alimentare din Săcălaz, Sânmihaiu Român și Utvin. De asemenea, a fost recepționat și Urseniu. Conectate la sistemul de canalizare al Timișoarei sunt localitățile Giarmata Vii, Ghiroda, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Sânmihaiu Român, Utvin.
Lucrările propuse în proiectul de 180 de milioane de euro sunt: construirea a 13 staţii de tratare apă noi, 9 vor fi reabilitate, 52 staţii pompare apă noi, 50 rezervoare înmagazinare noi, 6 reabilitate; 13,5 km aducțiune nouă front captare, 11,7 km reabilitată; 93,9 km extindere reţele apă, 124 km reabilitare; 232,5 km conducte noi de transport, 4,2 km reabilitate; 6 staţii de epurare noi; 80 staţii noi de pompare apă uzată; 90,1 km conducte de refulare; 289,6 km extindere canalizare, 20,9 km reabilitare; construirea unei linii de uscare a nămolurilor (INCINERATOR).
Etapele parcurse până în prezent sunt: în 2015, a avut loc semnarea contractului de asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire, iar în 2016 au fost făcute documentațiile și studiile tehnice pentru avize/autorizări. A fost elaborată cererea de finanţare, depusă împreună cu studiul de fezabilitate spre analiză şi avizare la Autoritatea de Management.

 

Comentarii

comentarii