Acasă Actualitate Din cauza crizei financiare, bănăţenii nu mai vor să procreeze

Din cauza crizei financiare, bănăţenii nu mai vor să procreeze

DISTRIBUIȚI

În 2010, numărul naşterilor a scăzut la Maternitatea Odobescu Timişoara, cu 10%.  “Declarăm naşteri şi la 600 de grame”, a declarat dr. Gabriela Olaru

Criza economico-financiară a lovit şi în pofta bănăţenilor de a mai procrea. Anual, în cele două clinici de ginecologie din Timişoara, se nasc până la 6.000 de bebeluşi, dintre care 3.700 văd lumina zilei la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu), iar ceilalţi la Clinica Bega. Mămicile sunt din toată Regiunea Vest –Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. Dr. Gabriela Olariu, şefa Secţiei de neonatologie, a spus, miercuri, 28 iulie, că în 2010, numărul naşterilor a scăzut la clinică cu 10%, din cauza crizei economice, după ce, în ultimii trei ani, numărul bebeluşilor a crescut cu 20%. Gradul de mortalitate este de şase la mie. 

Fundaţia Vodafone sprijină Maternitatea Odobescu

Problema cea mai gravă este faptul că, tot anual, la Odobescu, peste 450 sunt prematuri, iar mulţi vin pe lume la greutatea de 1,5 kilograme sau la 600 de grame. “Declarăm naşteri şi la 600 de grame. Pentru noi, toţi sunt copii, nu există avortoni. Au aceeaşi şansă la viaţă, ca orice bebe”, a spus Olariu. Astfel, pentru toţi nou-născuţii prematuri sau la termen, dar cu probleme grave de sănătate, Fundaţia “Vodafone” România, prin Programul “Dreptul la SPITAL”, iniţiat de către Fundaţia de Ajutor Medical “Profilaxis” Timişoara, a făcut o donaţie de echipamente de top Maternităţii Odobescu, în valoare de 40.000 de euro. Este vorba de un nou sistem pentru distribuţia de gaze medicale şi circuite electrice moderne pentru dotarea secţiilor de prematuri. Astfel, a fost posibilă reabilitarea sistemului de administrare de oxigen-aspiraţie centralizat şi a sistemului de gaze medicale în sălile de naştere nr. 4 şi de operaţie nr. 2.

Dreptul la SPITAL

Oxigenul este considerat în neonatologie medicament, de aceea monitorizarea administrării de oxigen are o importanţă deosebită la prematuri, în scăderea incidenţei retinopatiei de prematuritate, în a cărei etiologie este implicată şi administrarea necontrolată de oxigen. “Ne procupă ca spitalul să funcţioneze la parametri normali. Secţia de neonatologie e cea mai modernă”, a spus Andrei Motoc, directorul medical. “Dreptul la SPITAL e un proiect al nostru, la care am găsit deschidere la Fundaţia “Vodafone” şi a decis să ne ajute. Avem nevoie ca spitalele să ajungă la standarde europene. Prin acest proiect, şase spitale din Timişoara au beneficiat de echipamente medicale performante, în valoare de 270.000 de euro”, a spus Virgil Musta, preşedintele Profilaxis. În ţară sunt nouă centre regionale de top dotate la standarde europene, printre care se află Maternitatea Odobescu. La Neonatologie, dotarea e completă.
 

Comentarii

comentarii