Acasă Actualitate Direcția Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin se ”încaieră” cu evaziunea fiscală

Direcția Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin se ”încaieră” cu evaziunea fiscală

DISTRIBUIȚI

Aproape șase milioane de lei prejudiciu, la șase societăți comerciale, într-un singur semestru

Șase societăți comerciale din Caraș-Severin au înregistrat, în doar șase luni ale anului 2014, un prejudiciu de 5,6 milioane de lei, în urma nedeclarării unor venituri sau a altor fapte care ar putea întruni infracțiuni de evaziune fiscală. Direcția Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin a făcut și câteva plângeri penale, împotriva unor societăți comerciale care au asemenea practici, a declarat Mihaela Nicola, șeful Administrației Financiare Județene.  Nedeclararea unor acte de comerț, contabilitatea falsă, achiziții de bunuri și servicii de la contribuabili inactivi, neconcordanțe în declarații și deduceri necuvenite de TVA sunt doar câteva dintre modurile prin care se manifestă evaziunea fiscală, depistată la controalele instituției de finanțe. Din suma de peste 5,6 milioane de lei au fost încasate mai puțin de două milioane de lei.
”Gradul de încasare din sumele stabilite suplimentar de activitatea de inspecție fiscală, având în vedere că este supusă căilor de atac, contestațiilor și, în mod deosebit, cele care fac obiectul sesizărilor penale, este scăzut, undeva la 30%”, susține Mihaela Nicola, care a adăugat că sunt atrase astfel surse suplimentare de venit la bugetul de stat. Totuși, cele mai multe cazuri în care se încasează la buget sunt pe sesizările penale vizavi de stopajul la sursă. ”Stopajul la sursă” trebuie înţeles ca stoparea, oprirea efectuării oricărei plăţi „la sursa de venit”, adică la locul de unde se face plata venitului, până nu se calculează şi se reţine impozitul datorat.
În vederea combaterii evaziunii fiscale, Direcția de Finanțe a derulat acțiuni specifice, coordonate de conducerea Direcției Generale de Coordonare fiscală dar și în comun cu alte autorități ale statului, cum sunt parchetele, DNA, poliția, Inspectoratul de Muncă și Curtea de Conturi.
În ce privește bunurile scoase la licitație pentru recuperarea debitelor contribuabililor, din 20 de oferte, oferea un exemplu Mihaela Nicola, au avut loc doar două licitații, ceea ce dovedește că interesul pentru asemenea achiziții e foarte scăzut. 

Comentarii

comentarii