Acasă Eveniment Directorii de şcoli aleg pe cine dau afară!

Directorii de şcoli aleg pe cine dau afară!

DISTRIBUIȚI

Mai multe posturi didactice decât cele prevăzute vor fi desfiinţate în Timiş…
Mai mulţi dascăli decât cei prevăzuţi ar urma să fie disponibilizaţi în Timiş, până la 1 septembrie 2010. Cele 219 posturi din învăţământul preuniversitar timişean ce urmau să fie desfiinţate în acest an ar putea să se transforme în peste 300 de posturi, susţin reprezentanţii IŞJ. Conducerea Inspectoratului Şcolar îi lasă pe directori să decidă ce posturi desfiinţează şi pe cine dau afară. Asta se va întâmpla până la sfârşitul săptămânii viitoare, când directorii sunt obligaţi să aducă hârtiile cu dascălii care rămân pe posturi. Din cauza disponibilizărilor, dar şi a legii care prevede minim 100 de preşcolari la o grădiniţă şi minim 200 de şcolari la şcoli şi licee, mai multe unităţi şcolare din vestul ţării vor rămâne fără conducere proprie.

Şcolile şi grădiniţele mici, fără personalitate juridică

Aproape 20 de şcoli şi grădiniţe urmează să-şi piardă personalitatea juridică. Ele vor fiinţa pe lângă unităţi şcolare mai mari şi nu vor mai avea director propriu. „Trebuie să respectăm legea. Trebuie comasaţi elevii din clasele simultane de la ţară, pentru creşterea calităţii învăţământului. Eu spun că aproximativ 17-18 şcoli şi grădiniţe îşi vor pierde personalitatea juridică în Timiş, deoarece nu respectă legea şi au sub numărul de elevi sau preşcolari prevăzuţi”, spune Mariana Eftimie (foto), inspectorul şcolar general de Timiş. În judeţul nostru învaţă peste 100.000 de elevi, dar conducerea IŞJ Timiş susţin că ei nu vor fi afectaţi de noua restructurare din învăţământ. Zeci de clase paralele vor fi comasate, însă, şi alţi zeci de elevi ce învaţă în clase simultane vor fi transferaţi. În august 2009, în Timiş, alte 819 posturi au fost desfiinţate, în urma primei restructurări de posturi din învăţământul românesc. Potrivit Ministerului Educaţiei, până la 1 septembrie 2010, 15.000 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar românesc vor fi desfiinţate. Liderii de sindicat se aşteaptă, însă, la ce este mai rău. Ei cred că poate fi vorba de 18.000 de posturi sau chiar 20.000.

Directorii îşi fac singuri bugetul

Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş le-a prezentat tuturor directorilor de unităţi de învăţământ, într-o şedinţă publică, desfăşurată săptămâna trecută, cum stă treaba cu disponibilizările. Şi i-a lăsat să aleagă. „Trebuie să-şi facă planul de personal, în aşa fel încât să poată plăti salariile. Au problema în mână. I-am lăsat pe ei să decidă, iniţial. Vom vedea ce au hotărât, vom trage linie şi, cu siguranţă, vor mai apărea modificări. Mulţi vor fi cei ce vor cere mai multe posturi didactice decât au nevoie. Cele 219 posturi ce urmau să fie desfiinţate în Timiş s-ar putea transforma în mai multe, posibil şi peste 300”, mai spune Eftimie. Conducerea IŞJ susţine că în Timiş salarizarea dascălilor se va face de acum încolo în funcţie de numărul de elevi, aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare şcolar sau preşcolar. Chiar dacă directorii de unităţi şcolare din Timiş aşteptau o nouă şedinţă publică, la sfârşitul acestei săptămâni, reprezentanţii inspectoratului şcolar spun că cel mai probabil ea nu va mai avea loc, deoarece fiecare director ştie ce are de făcut şi câte posturi va tăia din schemă.

Comentarii

comentarii