Acasă Eveniment Directorii de master de la UVT – siliţi să cedeze locuri bugetate...

Directorii de master de la UVT – siliţi să cedeze locuri bugetate pentru colegii mai slabi – au păreri împărţite

DISTRIBUIȚI

Colegialitate, acordarea unei şanse sau doar nemulţumire. Directorii de master de la specializarea Ştiinţele Comunicării din cadrul UVT au încercat să explice pentru ZIUA de Vest cum se simt după ce au pierdut fiecare dintre ei câte două locuri bugetate din cauza colegilor de la Filosofie. Un scandal mocnit, izbucnit la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest, s-a terminat bine pentru filosofi. Specialitatea Filosofie a primit, până la urmă, pomană 10 locuri bugetate, pentru două masterate, cu toate că sunt cei mai slab cotaţi din toată universitatea, având calificativul E. Salvarea le-a venit de la Ştiinţele Comunicării, unde la fiecare masterat au fost tăiate câte două locuri. Decizia a fost luată în consiliul facultăţii. Majoritatea directorilor de master nu au fost pezenţi aici. Iniţial s-a dorit ca Filosofia să fie ajutată de colegii de la Politologie. În semn de protest, dascălii de la Politologie au părăsit şedinţa în care li se propusese trocul. Directorii de master de la Ştiinţele Comunicării sunt, însă, mult mai indulgenţi…

Discuţii şi colegialitate…

Lucian Ionică, directorul studioului TVR Timişoara, spune că totul s-a stabilit în urma unei discuţii. “A fost o discuţie, iar în urma acestei discuţii s-a stabilit să cedăm din locurile la master către filosofie. Din câte ştiu, aceasta a fost şi poziţia universităţii”, ne-a spus conferenţiar doctor Lucian Ionică, directorul masteratului “Jurnalism Sportiv”. Profesorul universitar Marcel Tolcea, cel ce conduce masteratul de “Jurnalism European”, susţine că totul a fost un gest de colegialitate, iar filosofia şi limbile clasice trebuie să existe în orice universitate din România. “Este un gest de colegialitate. Suntem o catedră şi trebuie să fim împreună. Nu este un lucru în afara normalităţii. Dacă locurile bugetate la masterat nu se vor ocupa la Filosofie, ne vor veni înapoi. Filosofia şi limbile clasice sunt discipline ce trebuie să existe în fiecare universitate”, ne-a spus Marcel Tolcea.

Milă şi nemulţumire…

Profesorul doctor Iancu Lucica, directorul masteratului “Comunicare şi mediere în conflictele sociale”, susţine că a aflat din presă că are mai puţine locuri bugetate şi nu are cum să-i convină situaţia. “Nu m-a anunţat nimeni, am aflat toată povestea din presă. Nu are cum să-mi convină această situaţie. Nu ştiu să fi avut loc nicio discuţie pe această temă”, ne-a spus Lucica. Lectorul doctor Tamara Petrova este mai milostivă. Aceasta conduce masteratul “Sistemul info-documentar în context european”. “Mi se pare că ar trebui să le dăm o şansă şi celor ce vor să urmeze un masterat la filosofie. Discuţia a avut loc în consiliul facultăţii, unde eu nu am fost prezentă”, ne-a spus Tamara Petrova.

Marilen Pirtea: “Solidaritate în mediocritate”

Nici şeful departamentului de Filosofie şi Ştiinţe Politice, profesorul doctor Ionel Nariţa, nu a fost prezent la luarea deciziei. “Problemele au îneput de la nivelul consiliului de administraţie al Universităţii de Vest din Timişoara. De acolo nu s-au dat locuri pentru filosofie. Consiliul Facultăţii a decis, însă, să dea aceste 10 locuri. Eu nu am participat la acest consiliu şi nu fac altceva decât să aplic legea”, susţine profesorul doctor Ionel Nariţa. Rectorul Universităţii de Vest, profesor doctor Marilen Pirtea, a vorbit deschis pentru ZIUA de Vest, vizavi de acest scandal. “Noi nu am alocat locuri bugetate pentru cei de la Filosofie, pentru că nu promovăm decât valoarea. Ceea ce au decis ei în consiliul facultăţii nu este ilegal, poate fi, însă, imoral. Mereu am spus că trebuie să-i promovăm pe cei mai buni. Aici este vorba de solidaritate în mediocritate. La anul, nu se va mai pune problema cedării de astfel de locuri bugetate către cei mai slabi”, ne-a declarat Marilen Pirtea.

 

Comentarii

comentarii