Acasă Actualitate Întâlnire între Robu şi liderii romilor: Discuţii aprinse şi promisiuni de ambele...

Întâlnire între Robu şi liderii romilor: Discuţii aprinse şi promisiuni de ambele părţi

DISTRIBUIȚI

19112913 robu carpaci

Marţi, 19 noiembrie, de la ora 10.00, şefii Primăriei Timişoara – primarul Nicolae Robu şi viceprimarii Traian Stoia şi Dan Diaconu – s-au întâlnit cu reprezentanţi ai minorităţii rome, în sala de consiliu a primăriei. Deşi discuţiile urmau să se desfăşoară în spatele uşilor închise, romii au dorit ca şi presa să fie de faţă.

Întrevederea a început cu un discurs al primarului Nicolae Robu. „Timişoara de astăzi nu este un oraş sub teroarea clanurilor ţigăneşti sau sub teroarea altcuiva. Foarte mulţi oameni din ţări cu nivel de viaţă ridicat sunt încântaţi de ce înseamnă Timişoara, de cum se trăieşte în Timişoara, de atmosfera din Timişoara. În ultima vreme, există un grup pornit să defăimeze Timişoara în toate felurile, să-l prezinte ca un oraş de circari, un oraş al terorii. Nu e nimic adevărat din toate acestea. Noi, majoritatea timişorenilor, ducem o viaţă absolut normală. Trebuie însă să recunoaştem că s-au întâmplat o mulţime de lucruri anormale. S-au întâmplat mai demult, înainte să fiu eu primar, şi nu e bine să rămână într-o nebuloasă. Timişorenii au şi gustul amar că o bună parte din clădirile istorice ale Timişoarei au ajuns să fie transformate în disonanţă totală cu arhitectura de ansamblu a oraşului nostru. Timişoarenii sunt indignaţi să vadă că o parte din ei sunt uneori chiar agresaţi, alteori doar agasaţi de anumite persoane. Plângerile sunt referitoare la cetăţeni romi. Sunt semne de întrebare care frământă opinia publică timişoreană privind modul în care s-a ajuns ca un număr mare de imobile să ajungă în proprietatea etniei rome. Discuţia nu trebuie înţeleasă ca o catalogare a întregii etnii ca fiind infractoare. Noi nu dorim să putem anatema pe etnia romă pentru nişte cazuri dovedite sau suspectate de infracţiuni a unor persoane”, a declarat Robu.

1234321 Rudolf Stancust Kasai Marec Vladimir Carpaci Florin Motoidr 2

Clinciuri între Robu şi fiul Mamei Omida

În continuare, primarul s-a referit la situaţia spitalului de copii şi la executarea silită a familiei Cârpaci. Edilul i-a cerut public lui Vladimir “Pipi” Cârpaci să doneze municipalităţii secţia spitalului recent evacuată. Conform primarului, un asemenea gest ar avea darul de a mai spăla din imaginea pe care familia Cârpaci ar avea-o în oraş. În replică, Florin Motoi, fiul celebrei Mame Omida, unul dintre romii prezenţi, a declarat: „Apelul dumneavostră este de ameninţare şi discriminare.” Primarul a încercat să intervină, afirmând: „Aberaţi, nu vorbiţi.” Intervenţia nu a reuşit decât să-l enerveze pe Motoi, care a continuat pe un ton ridicat: „Nu aberez, dumneavostră aberaţi. Nu mă puneţi la punct, nu aveţi dreptul să mă puneţi la punct, nici dacă aţi fi ministrul României. Am dreptul să vorbesc.

Discuţiile s-au mai calmat ulterior, iar în privinţa spitalului concluzia a fost că Vladimir Cârpaci va pune gratuit la dispoziţia municipalităţii clădirea evacuată, timp de 2-3 ani, până la finalizarea noului spital. Însă clădirea se află într-o stare destul de proastă. Din 1996, de când a devenit proprietate privată, nu a mai beneficiat de niciun fel de investiţii. Acum, Vladimir Cârpaci condiţionează darea în folosinţă de unele reparaţii şi amenajări.

Cârpaci Vladimir a făcut primăriei propunerea de a lăsa la dispoziţie acea clădire care a fost evacuată recent de către spitalul de copii, până când se va finaliza noul corp al spitalului, pe care îl avem în proiect. Am răspuns la această propunere în felul următor: consiliul local va avea o şedinţă joi şi consiliul local se va pronunţa dacă există interes pentru preluarea acelei clădiri pe o perioadă de doi-trei ani sau nu”, a declarat, la finalul discuţiilor, Nicolae Robu.

Excutarea silită, sub semnul întrebării

Primarul Nicolae Robu a reafirmat că decizia de executare silită a familiei Cârpaci nu este negociabilă. Procedura s-ar face pentru o datorie mai veche, cu privire la un imobil de pe Mihai Eminescu nr. 6, unde s-au făcut intervenţii fără autorizaţie. „Primăria merge până la capăt cu executarea silită a celor două persoane din familia Cârpaci care au datorii faţă de primărie, pentru că au fost sancţionate datorită efectuării de lucrări fără autorizaţie la o clădire de timp monument. Primăria continuă cu toate procesele pe care le are intentate până la capăt”, a mai declarat primarul. În replică, avocatul lui Vladimir Cârpaci susţine că fapta s-a prescris, iar executarea silită nu mai este posibilă. Cum juriştii din primărie l-au informat pe Robu că executarea se poate realiza, problema va fi lămurită în instanţă.

Promisiuni de ambele părţi

La finalul întrevederii, primarul Nicolae Robu a prezentat propriile concluzii. „Am mai ridicat alte probleme şi concluziile au fost următoarele: reprezentanţii romilor s-au angajat să ceară coetnicilor lor, care au realizat case cu turnuleţe în Timişoara şi cu alte elemente de faţadă care fac acele case în disonanţă cu arhitectura Timişoarei, să aducă faţadele respective în armonie cu arhitectura Timişoarei. Apoi, reprezentanţii romilor s-au angajat să solicite coetnicilor lor să nu mai organizeze ceremonii – nunţi sau ceremonii mortuare – de mare anvergură, care să epateze cu o somptuzitate ieşită din comun, prin care îi deranjează pe ceilalţi timişoreni, perturbă traficul şi aşa mai departe. Le-am cerut să se angajeze, şi au făcut-o, că vor transmite coetnicilor lor să înceteze cu cerşetoria în Timişoara. Am cerut să se implice în convingerea coetnicilor lor să acorde o mai mare importanţă educaţiei copiilor, oferindu-le sprijin din partea primăriei, cu rechizite şcolare şi cu alte lucruri de strictă necesitate pentru copii. Le-am promis, de asemenea, că vom avea grijă să promovăm proiecte prin care să îmbunătăţim condiţiile de viaţă şi în zonele locuite preponderent de cetăţeni romi, zone care la ora actuală sunt într-o stare foarte precară”, a declarat Robu.

De cealaltă parte, reprezentanţii romilor nu au ieşit de la discuţii la fel de optimişti, spunând că înainte de a promite ceva trebuie să discute cu întreaga comunitate romă din oraş.

 

Comentarii

comentarii