Acasă Actualitate Discuţii despre sănătate şi cadarcă

Discuţii despre sănătate şi cadarcă

433
DISTRIBUIȚI

Adunarea generală a DKMT la Timişoara
Oraşul Békéscsaba a fost suspendat pe şase luni din DKMT
Marţi, la Timişoara a avut loc Adunarea Generală a Cooperării Euroregionale Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT). Ordinea de zi a avut mai multe puncte, printre care şi o discuţie vizând excluderea oraşului Békéscsaba din cadrul cooperării DKMT, deoarece nu s-a mai putut lua legătura cu reprezentanţii acestui oraş şi nu şi-a plătit cotizaţia. Au fost prezentate informări privind activitatea grupului de lucru pentru Cadarca, proiectele instituţiilor sanitare din Euroregiune, depuse spre finanţare în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră, întâlnirile din 2 noiembrie, de la Timişoara, dintre reprezentanţii căilor ferate din România, Serbia şi Ungaria, rezultatele proiectului privind elaborarea Studiului de Fezabilitate al Parcului Industrial Triplex Confinium pe partea română (proiect realizat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia). “Dacă DKMT reuşeşte, prin însăşi existenţa lui, să canalizeze activitatea noastră spre realizarea unor proiecte transfrontaliere cu ţintă, eu cred că devine deja foarte pragmatică această adunare a noastră şi ajută concret la dezvoltarea întregii regiuni”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc.

“Proiectele de sănătate ne oferă posibilitatea investiţiilor şi dezvoltării transfrontaliere în ambele ţări”
“Apreciez foarte mult aceste rezultate concrete, pe care am reuşit să le realizăm în cadrul DKMT. Proiectele de sănătate ne oferă posibilitatea investiţiilor şi dezvoltării transfrontaliere în ambele ţări, ne ajută să creştem calitatea serviciilor feroviare. Este foarte importantă şi dezvoltarea transporturilor, a căilor de comunicaţie şi revitalizarea vieţii economice, realizarea de noi locuri de muncă esenţiale pentru noi toţi”, a spus Ana Magyar, preşedintele Consiliului Judeţean Csongrad.

“Putem să fim foarte mândri de posibilitatea de a avea în euroregiunea noastră o valoare aşa importantă ca şi cadarca”
În DKMT este şi un grup de lucru pentru cadarcă. La Miniş, cadarca este una apreciată încă din vechi timpuri, fiind un vin cu tradiţie şi recunoscut în multe locuri. “Putem să fim foarte mândri de posibilitatea de a avea în euroregiunea noastră o valoare aşa importantă ca şi cadarca. Dacă producătorii de cadarcă vor avea o prezenţă coroborată, acest soi de struguri şi vin va fi foarte promovat. Este un vin foarte plăcut. O cooperare are valoare atunci când dincolo de întâlniri de două-trei ori pe an aduce rezultate concrete pentru oamenii care sunt de aici, din zonă şi benefice tuturor”, a spus Ana Magyar.

“Se planifică şi un centru de cercetare oncologică regional”
În adunarea DKMT s-a pus accentul şi pe cooperarea în domeniul sănătăţii. În total, în proiectul româno-maghiar, spitalele din judeţele Arad, Csongrad şi Timiş şi clinicile lor au zece proiecte care sunt încă în evaluare şi trei finanţate în proiectele mici. Proiectele se referă la asistenţa medicală de urgenţă dar se planifică şi un centru de cercetare oncologică regional, dezvoltarea unei infrastructurii transfrontaliere în prevenirea bolii HIV/SIDA, un proiect de screening al bolilor rare ale nou-născuţilor. Proiectele mari se referă la achiziţionarea de echipamente, la dezvoltare de infrastructură, sunt posibilităţi de finanţare pe aşa ceva, instituţiile ar face dezvoltări comune şi printr-o formare comună şi reciprocă a personalului ar elabora protocoale de intervenţie comune. Atunci când un pacient din Timiş şi Arad ajunge în Csongrad sau invers, acesta să poată beneficia de asistenţă la nivel foarte apropiat sau chiar la aceeaşi calitate.

Suspendare în loc de excludere
Până la urm,ă oraşul Békéscsaba nu a fost exclus din DKMT, ci i s-a prelungit suspendarea cu încă şase luni. De trei ani nu este prezent la întâlnirile cooperării euroregionale şi nu îşi plăteşte contribuţia anuală – 250-300 de euro aproximativ. De trei ani nu a plătit-o şi nici nu a participat la activitatea DKMT, motiv pentru care, în mai, s-a propus suspendarea calităţii de membru a oraşului Békéscsaba. S-a încercat, timp de jumătate de an, a se intra cu ei în contact, nu s-a primit răspuns la solicitări şi s-a propus ca în lipsa comunicării să înceteze calitatea de membru a oraşului Békéscsaba. Oraşul Békéscsaba are, însă, o situaţie foarte dificilă şi s-a propus suspendarea, cu gândul că, poate, o situaţie materială mai bună a oraşului va permite reîntoarcerea oraşului în DKMT. Până la urmă s-a renunţat la eliminare şi s-a prelungit doar suspendarea cu încă şase luni.

Comentarii

comentarii