Acasă Eveniment Distracţie maximă la festivalul cârnaţilor de la Bekescsaba

Distracţie maximă la festivalul cârnaţilor de la Bekescsaba

DISTRIBUIȚI

Festivalul cârnaţilor de la Bekescsaba, desfăşurat în weekend-ul trecut, a fost un real succes. Au participat zeci de mii de persoane, care au cumpărat tone întregi de produse tradiţionale ungureşti. Printre participanţi au fost şi firme româneşti, care au înţeles că numai printr-o promovare corespunzătoare a produselor lor pot să supravieţuiască. Festivalul cârnaţilor a fost organizat pe o suprafaţă de peste 8.000 metri pătraţi în exterior şi peste 2.200 metri pătraţi în interior. Manifestarea a atras peste 150 de firme, ale unor mici meşteşugari şi peste 200 de comercianţi, inclusiv firme din România. Acestea au avut un stand special amenajat, în urma colaborării Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad cu Camera de Comerţ Bekes şi organizatorul evenimentului. Astfel, românii au prezentat celebra pită de Pecica, un produs omologat ca produs tradiţional românesc, caş de Arad, miere de albine, brânzeturi, magiun de prune, mezeluri tradiţionale, răchie de prune de la Aldeşti şi vinuri din Podgoria Miniş. Alături, au fost păpuşi produse de firma Arădeanca, care au fost un real succes la festivalul maghiar, vecinii unguri apreciind mult păpuşile româneşti. „Scopul principal al evenimentului este promovarea regiunii prin produsele gastronomice”, a declarat Hegely Sandor, directorul festivalului. „Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad sprijină participarea firmelor româneşti la cel mai important eveniment din Regiunea de Sud-Est a Ungariei”, a declarat Nicolae Groşan, director al Expo Arad Internaţional Arad. Vizitatorii au stat la coadă la standul românesc. Ei au apreciat brânzeturile şi mezelurile produse în România, după altfel de reţete decât cele maghiare. „Lucrurile de calitate sunt apreciate. Noi suntem producători privaţi şi producem brânză după reţete speciale: oleacă de la italieni, oleacă de la români şi un pic de la evrei. De ce producem brânzeturi? Simplu. Pentru că, omul după ce s-a născut, prima oară bea lapte”, a declarat Anca Demian, producător privat din Husasăul de Tinca, judeţul Bihor.
Vizitatorii au văzut cum se produc cârnaţii şi au consumat mezeluri extrem de gustoase, alături de murături tradiţionale şi de ţuica, renumită în această zonă a Ungariei. Concursul de preparat cârnaţi a fost momentul atractiv al evenimentului şi a adunat 455 de echipe, extrem de pricepute care şi-au folosit reţetele moştenite din familie.
Festivalul cârnaţilor de la Bekescsaba a devenit cea mai puternică manifestare de acest gen din Ungaria, fiind unica distinsă în anul 2009 cu premiul „Festival culinar de înaltă calitate”. Anul trecut evenimentul a atras peste 100.000 de vizitatori, dintre care 25% au fost din străinătate. Conform unui studiu efectuat de către organizatori, peste 20.000 de turişti au venit din România la această manifestare, iar în acest an, numărul lor a fost mult mai mare.

 

Comentarii

comentarii