Acasă Actualitate Domul Romano-Catolic din Timișoara arată spectaculos după restaurare – foto

Domul Romano-Catolic din Timișoara arată spectaculos după restaurare – foto

DISTRIBUIȚI

Ultima slujbă oficiată în Domul din Piața Unirii a avut loc în ianuarie 2019. Apoi au demarat lucrările de restaurare. După mai bine de patru ani, sâmbătă, 22 aprilie, va avea loc binecuvântarea Catedralei restaurate.

„În primul rând catedrala e mult mai luminoasă. Cum intrăm, această lumină frumoasă, caldă, a complexului cumva ne ajută să ne deschidem sufletul spre Dumnezeu. A fost o muncă foarte migăloasă, fiecare centimetru a fost restaurat. La tabloul cel mare cu Sfântu Gheorghe s-a lucrat cinci luni în continuu. Acum strălucește frumosul din fiecare colț al clădirii. Simți că ești în lumina largă a bunului Dumnezeu”, a spus Jozsef Csaba Pal, episcopul Bisericii Romano-Catolice din Timișoara. 

Sâmbătă, la ora 10.00 începe Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.  

Slujba va fi în trei limbi, română, maghiară și germană. 

Pereții vor fi unși cu ulei – Sfânta Chrismă – de către celebrantul principal în douăsprezece locuri, mai precis în cele doisprezece cruci de consacrare sau cruci ale apostolilor. Cele douăsprezece lumânări corespunzătoare vor aprinse în mod solemn, în dreptul acestor cruci, tot cu această ocazie.

Au fost făcute restaurări complexe în exteriorul, interiorul, acoperișul și subsolul Domului Romano Catolic. Fiecare obiect de artă a fost restaurată separat. Obiectele de cult, statuile și picturile au fost restaurate în laboratoare speciale. Au fost reabilitate componentele artistice din lemn și vitraliile.

„Cel mai greu a fost intervenția pe sculptură. Tot ceea ce vedeți pe aceste statui a fost bine aurit la început. Dar apoi totul a fost reaurit prost, s-a dat de nenumărate ori cu pensula cu tot felul de bronzuri de doi lei. După ce am dat totul jos, am găsit urme de secol 18, de la prima intervenție”, a declarat profesorul Ioan Darida, responsabil de lucrările de restaurare din interiorul bisericii.

„Au fost peste 400 de elemente mari și mici. Totul a fost desfăcut. Mari sunt cele două statui de la sanctuar. Toate au avut inventariere, fotografiere, codificare să nu se piardă, să nu se rătăcească. ”, a afirmat restauratorul Dana Postolache.

În interiorul bisericii s-a refăcut pardoseala, care era degradată, s-au reparat scările din lemn, s-a curăţat şi restaurat tâmplăria, s-a înlocuit sistemul de încălzire a bisericii. De asemenea, s-au reabilitat instalaţiile sanitare şi de apă și s-a înlocuit instalaţia electrică.

S-au realizat sisteme moderne de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, un sistem audio şi supraveghere video.

Proiectul cuprinde și amenajarea zonei din jurul bisericii.

Lucrările au fost finanțate prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.  

„Cea mai mare emoție era că asemenea lucrări necesită timpi foarte lungi. Am avut emoții să nu treacă programul. Termenul real de lucrare a fost patru ani, șase ani cu tot cu licitație și pregătiri. Fiecare obiect de artă a fost dat jos și restaurat. Au fost mai multe probleme care au apărut, cu constructori, cu lucrări, cu tipologii, manopere care nu se găseau. Dar până la urmă echipa a pus suflet și se vede asta la acest proiect ”, a spus Sorin Maxim,  directorul ADR Vest.

Valoarea totală a contractelor de lucrări este de aproape 16 milioane de lei, fonduri europene, iar în jur de 342.000 de lei reprezintă contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.  

Domul Sfântul Gheorghe, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, lăcaș ridicat în perioada 1736-1774, va fi binecuvântat (resfințit) după cel mai amplu proiect de renovare și refacere din istoria sa (2019-2023).  

Comentarii

comentarii