Acasă Actualitate „Dorim să introducem predarea limbii spaniole la UVVG”

„Dorim să introducem predarea limbii spaniole la UVVG”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu prof. univ. psihopedagog Paul Zărna, cadru asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”

– D-le profesor, v-aţi întors de curând la Arad. Care este motivul acestei vizite?

– Aş dori să mă ocup de echipa de fotbal UTA şi să introducem predarea limbii spaniole la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Dorim să introducem pentru prima dată predarea limbilor romanice la UVVG, o dorinţă în deplin acord cu cea a rectorului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, dl. profesor Aurel Ardelean.

– Ce vă leagă de Universitatea „Vasile Goldiş”?

– Mă leagă o afinitate mare cu dl. rector Ardelean, cu care am fost coleg la liceu. Colaborarea mea cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a început în anul 1999, când, vara, în vacanţe, aveam ocazia să predau limba engleză, stadiul avansat, care a avut loc pe durata mai multor ani. Eu am fost stabilit în SUA peste 40 de ani, dar în ultimii 4 ani m-am stabilit la Timişoara

– Cum aţi colaborat cu studenţii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”?

– Pe durata cursurilor de engleză avansată, pe care le-am susţinut la universitatea arădeană, am avut o experienţă foarte bună cu studenţii şi chiar cu elevii care au venit pentru că era un curs facultativ, care se ţinea vara, pe perioada vacanţei. Erau bine pregătiţi, dar aveau şi dorinţa de a-şi perfecţiona limba engleză şi pentru aceasta veneau cu regularitate la cursuri. Pot spune că am fost plăcut impresionat de seriozitatea de care au dat dovadă.

– D-voastră cunoaşteţi foarte bine sistemul universitar american. Care este diferenţa între acel sistem şi sistemul universitar românesc?

– Este o diferenţă şi, spre surprinderea multora, nivelul de pregătire al studenţilor americani este sub cel din România. Cu alte cuvinte, cei care termină liceul în România sunt cu un an sau doi peste nivelul academic al celor de acolo. Din postura mea de psihopedagog, am putut să lucrez foarte bine şi cu studenţii americani, deoarece am reuşit să descopăr structura şi valoarea fiecăruia şi am avut plăcerea să predau unor studenţi foarte buni, motivaţi pentru a învăţa. Nu am avut nici o decepţie la nivelul studenţilor, toţi au avut dorinţa de a învăţa ceea ce eu le predam, în speţă, limba spaniolă. Studenţii americani sunt foarte harnici, ei compensează lipsa pregătirii academice cu sârguinţa şi seriozitatea de care dau dovadă. Există un proverb des întâlnit acolo: “Munca grea este calea spre succes” şi studenţii americani aplică din plin acest proverb.

– La ce universitate aţi predat în SUA?

– În ultimii 20 de ani, în Los Angeles, la Los Angeles College.

– Unde aţi lucrat în ultima perioadă în domeniul sportului? 

– În ultimii 3 ani am lucrat cu echipa Poli şi a devenit vicecampioană de două ori, o performanţă pe care nu au mai avut-o în ultimii 90 de ani. M-am ocupat şi de echipa României, aşa că pot spune că în domeniul sportului „mă simt acasă”. Repet, aş fi vrut foarte mult să mă pot ocupa şi de echipa de fotbal a universităţii, dar, din păcate, în acest an acest lucru nu este posibil.

– Din ce poziţie doriţi să colaboraţi cu UTA?

– Consilier psihopedagog, atât pentru jucători, cât şi pentru antrenor. Aş vreau să am o performanţă mai bună chiar decât am avut-o cu Poli, unde, dacă ar fi fost mai multă atenţie, mai multă comunicare, am fi ieşit campioni trei ani la rând. Cu toate că am avut un rol marginal, am putut să-i ajut suficient de mult încât să iasă vicecampioni naţionali.

– Revenind la activitatea d-voastră de psihopedagog, ce echipe aţi mai consiliat?

– Echipa Universităţii din Indiana (SUA), care a şi câştigat campionatul american în anii 1982 şi 1983, apoi echipa de fotbal a României, în anul 1994, la care ataşatul de presă al României a remarcat că aportul meu a fost crucial în cucerirea acelei performanţe la Cupa Mondială  din SUA. Mai mult decât atât, dacă Iordănescu mi-ar fi urmat sfatul şi la meciul cu Suedia şi ar fi schimbat portarii, cred că aveam şanse mari de a câştiga Campionatul Mondial de fotbal. În România am lucrat cu Poli Timişoara, cu care am câştigat două titluri de vicecampioană naţională şi cu Gloria Buzău, în anul 2009, echipă la care atât timp cât am lucrat acolo a avut parte numai de victorii.

– Vă rog să transmiteţi un mesaj arădenilor şi studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”?

– Eu am venit la Arad cu un foarte mare entuziasm şi sunt gata să mă pun în slujba acestei universităţi şi a oraşului. Cred că alături de conducerea universităţii putem avea o colaborare la fel de bună ca şi cea de până acum, colaborare care să consolideze poziţia fruntaşă a acestei universităţi în mediul academic românesc şi să ajute Aradul să se menţină între oraşele de top din România.

Biroul de presă al UVVG

Comentarii

comentarii