Acasă Actualitate Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta SMF Timiș: ”În comunism am fost mai respectați!”...

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta SMF Timiș: ”În comunism am fost mai respectați!” Ce vor medicii de familie din Timiș?

DISTRIBUIȚI

Societatea Medicilor de Familie (SMF) Timiș se revoltă încă o dată și atenționează că, de 25 de ani, în sistemul de asigurări, medicină de familie a fost și a rămas cenușăreasa sistemului!

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta SMF Timiș, a reamintit marile probleme nerezolvate ale sectorului. Este vorba de subfinanțare cronică, îngrădirea dreptului și independenței profesionale ale medicului de familie, venituri ale cabinetului care nu au fost niciodată aliniate cu creșterile salariale din sistemul bugetar. Astfel că nu s-au atins niciodată salarii ale personalului medical din cabinet echivalente cu ale celor din sistemul bugetar.

“Deci vom avea pensii echivalente cu un ajutor social acordat celor care nu au muncit în viață lor”, a atras atenția dr. Spătaru.

De la 1 februarie 2024, se dorește scăderea venitului cabinetului de medicină familiei cu 30% care faptic, ținând cont de majorările fiscale introduse din acest an la impozite, taxe, plus ale cheltuielilor de funcționare, va fi de 40%.

Dr. Spătaru a spus că astfel consecință este falimentarea, închiderea de cabinete, reducerea de personal, în condițiile în care se cunoaște și se recunoaște că există o lipsa majoră de medici de familie la nivel național.

“Astfel se încurajează menținerea în țară a medicilor tineri?

Suntem umiliți de ani de zile și noi și pacienții prin atitudinea ignoranța a guvernanților față de acest segment esențial din sistemul de sănătate.

Și în comunism am fost mai respectați decât acum!”, a tras încă un semnal de alarmă dr. Elisabeta Spătaru.

Ce solicită medicii de familie din Timiș?

Să se păstreze valoarea punctului la servicii și capitație conform contractului semnat la 1 iulie 2023, în concordanță cu solicitarea Băncii Mondiale care a cerut României finanțare corectă a medicinei de familie.

Modificările la norme să fie în favoarea asiguratului, care să nu mai fie plimbat între medici și alți specialiști pentru scrisori medicale.

“Să putem efectua orice serviciu ne intră în atribuții ca și curiculă de specialitate – ar fi și mai economic pentru sistem – să nu mai fie limitat numărul de servicii pentru un asigurat, fiindcă oricum este limitat numărul de servicii pe zi.

Cel puțin să nu se modifice actualul contract până la noi negocieri”, a concluzionat vicepreședinte SMF Timiș.

Comentarii

comentarii