Acasă Sănătate Dr. Ştefan Curescu: „Cancerul nu e incurabil, dar trebuie apelat la medic,...

Dr. Ştefan Curescu: „Cancerul nu e incurabil, dar trebuie apelat la medic, la primele semne de boală!”

DISTRIBUIȚI

cancer
Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, joi 4 februarie, medicii specialişti reuniţi la Hotelul Timişoara au atras atenţia că singura metodă eficientă de evitarea îmbolnăvirilor este prevenţia şi consultarea doctorilor, la primele semne de boală.
„În România, cancerul se diagnostichează mult prea târziu, suntem delăsători. La orice semn de boală trebuie mers la medic, fiindcă altfel avem de-a face cu un diagnostic tardiv”, este mesajul dr. Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Radiologie Timişoara. Această maladie, cancerul, nu este incurabilă, aşa cum se crede, mai atrag atenţia medicii. Condiţia este ca omul să vină cât mai repede la un consult medical, atunci când boala se află în stadiile incipiente. „Ceea ce tratăm noi sunt de obicei stadiile III şi IV, când boala devine incurabilă. Bolnavii greşesc când se tratează empiric acasă, decât să vină la doctor. Apelează la specialist când nu mai pot. În aceste cazuri un rol importasnt îi revine medicului de familie. Trebuie să trimită omul să facă acele analize periodice, fiindcă în stadii incipiente boala se vindecă. Ordinea este aceasta diagnosticare, tratament şi vindecare”, a spus dr. Roxana Scheuşan.
Deşi este o boală specifică vârstei a treia, etatea medie de diagnosticare s-a redus considerabil, iar numărul de cazuri noi este în creştere. Vestea bună este că, deşi incidenţa cancerului a crescut, s-a majorat şi numărul de supravieţuitori. „Dacă în anii 90, existau 13.000 -14.000 de cazuri noi de cancer în Timiş, iar numărul de supraveţuitori era de 5.000 -6.000, acum se înregistrează la 26.000 -28.000 de cazuri anual, în timp ce numărul supravieţuitorilor ajunge la 20.000. Astfel, pe lângă acesul pacienţilor la terapii moderne, avem nevoie şi de servicii de recuparare a pacienţilor, odată ce cancerul a fost stopat. Lupta cu boala nu se încheie atunci când cancerul este în remisie completă, pentru că impactul asupra vieţii pacientului nu dispare”,  a subliniat dr. Curescu.
Cum poate fi prevenit cancerul?
Principalii factori de risc care pot fi evitaţi sunt: renunţarea la fumat, la consumul de alcool şi la alte practici greşite care dăunează grav sănătăţii. De asemenea, este nevoie de un mod de viaţă sănătos, cu un consum important de fructe şi legume, multă mişcare şi sport şi evitarea în hrana de zi cu zi a cărnii roşii procesate. Din păcate există şi riscuri care nu pot fi evitate, cum sunt înaintarea în vârstă şi factorii genetici – a spus dr. Daniela Sârbu. Cancerul de sân şi pulmonar sunt cele mai râspândite cancere în ţara noastră. Un oncolog consultă pe lună 40 de paciente cu cancer la sân şi 20 de pacienţi cu cancer pulmonar. În acest condiţii, dr. Dorin Vancea decretează: „O influenţă de 50% în declanşarea cancerului pulmonar este stilul de viaţă, de aceea reunţarea la fumat este fundamentală pentru a evita îmbolnăvirile şi este nevoie şi de realizarea unui screening”.
Concomitent, în patru centre din România, a fost organizată această dezbatere. Este vorba de Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, cu prilejul Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului cu titlul „Pacient informat şi responsabil: Noi putem… să ne implicăm. Eu pot… să mă informez!”. Evenimentele sunt realizate de AstraZeneca în cadrul campaniei „Reprimeşte viaţa în dar!”.

Comentarii

comentarii