Acasă Eveniment Drumuri transfrontraliere noi şi reabilitate între România şi Ungaria

Drumuri transfrontraliere noi şi reabilitate între România şi Ungaria

DISTRIBUIȚI

marian vasile„Punem accentul pe reabilitarea unor drumuri transfrontaliere şi în al doilea rând mizăm pe construirea unora noi, către puncte de trecere a frontierei existente”, spune Marian Vasile, vicepreşedintele CJ Timiş

Proiectele strategice care vor fi susţinute în viitorul ciclu bugetar european 2014-2020, în cadrul cooperării transfrontaliere româno-maghiare, au fost discutate la Buziaş, în cadrul unui workshop la care a participat şi Marian-Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.  Partea română a propus proiecte strategice pentru sănătate, drumuri, pentru centre de colectare, stocare şi procesare a legumelor şi fructelor sau pentru centre pentru situaţii de urgenţă. Alte proiecte importante vizează energia, în principal pentru folosirea resurselor geo-termale.

Centre de colectare legume şi fructe

„În ceea ce priveşte drumurile, sunt câteva provocări pe care ni le asumăm pentru că nu ştim, spre exemplu, când vom intra exact în spaţiul Schengen pe frontierele terestre. Dacă intrarea se va amâna, atunci vor trebui prevăzute şi puncte de trecere a frontierei pentru aceste căi transfrontaliere, ceea ce complică puţin situaţia. Tocmai de aceea punem accentul pe reabilitarea unor drumuri transfrontaliere şi în al doilea rând mizăm pe construirea unora noi, către puncte de trecere a frontierei existente”,  a declarat Marian-Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.  „Suntem acum într-o fază deosebit de importantă, deoarece în cazul în care aceste proiecte strategice vor fi acceptate, ele vor intra direct la finanţare prin Programul Operaţional, nu vor mai fi supuse unei competiţii cu punctaje. În ceea ce priveşte centrele de colectare a legumelor şi fructelor, am schiţat forma acestora, dar forma finală va fi stabilită pe baza unui studiu. Dacă un astfel de proiect va fi agreat, atunci posibili parteneri sunt cei din judeţul Satu-Mare, care sunt interesaţi de acest domeniu, împreună cu judeţele corespondente din Ungaria, Csongradul pentru Timiş. Sunt sume importante ce pot fi alocate pentru un astfel de proiect, până la 12 milioane de euro, iar noi ar trebuie să definim un concept de colectare a produselor în mai multe puncte din judeţ, un centru de procesare, cu indicatori de performanţă foarte bine stabiliţi, cum ar fi numărul de locuri de muncă create. Printre partenerii interni pe care îi avem în atenţie sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Direcţia Agricolă. Aceste centre pot oferi inclusiv servicii de consultanţă şi instruire a fermierilor. Trebuie să aşteptăm însă, să vedem dacă va fi agreat ”, a mai spus Marian-Constantin Vasile.

Comentarii

comentarii