Acasă Eveniment DSP Timiş şi Protecţia Consumatorilor, cu tunurile pe barurile de la Iulius...

DSP Timiş şi Protecţia Consumatorilor, cu tunurile pe barurile de la Iulius Mall Timişoara

DISTRIBUIȚI

Ilius mall timisoara nu fuma DSCF3585Nesimţirea unor chelneri şi patroni de baruri de la Iulius Mall Timişoara continuă să fie un pericol pentru sănătatea multor cetăţeni nefumători. Deşi la presiunea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş au fost făcute locuri special amenajate pentru fumat, sunt indivizi care îşi aprind ţigările în afară şi nimeni nu le spune nimic.

 

Fumul cancerigen se împrăştie în tot hypermarketul

Mai grav e că unele acvarii din sticlă de la demisol destinate fumătorilor stau cu uşile deschise, iar fumul cancerigen iese şi se împrăştie în tot hypermarketul, afectând sănătatea nefumătorilor. DSP Timiş şi Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorului (IRPC) Timiş au transmis că vor relua controalele la Iulius Mall Timişoara, în ceea ce priveşte respectarea Legii nr. 394, privind fumatul în spaţiile închise.  “Noi reluăm controalele privind fumatul la barurile de la Iulius Mall Timişoara. Trebuie ca toţi să respecte legea. Vrem să facem controalele împreună cu DSP Timiş”, a declarat Favius Nicoară, şeful IRPC Timiş.
DSP Timiş a făcut şi continuă să facă inspecţii privind fumatul la mall şi în barurile şi restaurantele din Timiş.
“Noi facem controale tot timpul, privind legea antifumat, şi dăm amenzi, unde nu este respectată legea. În fiecare săptămână, facem şi vom face în continuare. Problema este că atunci când o persoană îşi aprinde ţigara în afara locurilor special amenajate de la mall chelnerii nu le atrag atenţia. Nu ar trebui să le permită să fumeze decât în locurile amenjate. Totuşi, fumatul la Iulius Mall Timişoara s-a redus foarte mult”, a declarat prof. univ. dr. Horia Vermeşan, directorul DSP Timiş.

Efectele devastatoare ale fumului de ţigară

Conform DSP Timiş, fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele fiind toxice, mutagene, cancerigene şi farmacologic active. Dintre substanţele toxice ce se află în fumul de ţigară, amintim: cancerigene: hidrocarburile policiclice aromatice şi nitrozaminele (benzpirenul), nicotina – drog adictiv, monoxidul de carbon – afectează transportul oxigenului în sânge, oxizii de azot – cauzează distrugerea plămânului, ducând la emfizem, acidul cianhidric – afectează cilii şi plămânul, acroleina, amoniacul, dioxidul de azot şi formaldehida – afectează plămânul, metale grele (76 metale grele, dintre care: nichel, arsen, cadmiu, crom, plumb) – sunt asociate cu apariţia cancerului, substanţe radioactive (poloniu 210, potasiu 40, radiu 226, radiu 228, thoriu 228) – cu efect cancerigen. Fumatul duce la apariţia cancerului de buze, limbă, glande salivare, gură, laringe, esofag şi faringe. Apariţia cancerului de stomac este de asemenea asociată cu fumatul. Cancerul de vezică urinară, renal, de col uterin şi pancreas are printre factorii de risc şi fumatul. Există o relaţie puternică de dependenţă între fumat şi apariţia leucemiei.

Fumatul pasiv poate fi mai periculos

DSP Timiş mai susţine că inspirarea fumului de ţigară de către nefumatori, într-un mediu în care se fumează, este la fel de dăunator pentru sănătate ca şi fumatul propriu-zis sau chiar mai dăunător. Fumul de ţigară conţine mulţi vapori şi particule, astfel încât inhalate, acestea sunt dăunatoare atât pentru fumător, cât şi pentru persoanele din apropierea acestuia.
„Când un nefumător se căsătoreşte cu un fumător, riscul de a face cancer pulmonar şi boli cardiovasculare se dublează pentru nefumător. Copiii şi sugarii au ţesuturi delicate şi fragile şi pot fi foarte uşor afectate de către fumatul pasiv. Ei pot să dezvolte alergii, astm, bronşite cronice, boli cardiovasculare. Mulţi dintre ei pot să se îmbolnăvească de cancer, odată cu înaintarea în vârstă. Copiii care provin de la părinţi fumători sunt spitalizaţi mai frecvent pentru bronşită şi pneumonii în primul an de viaţă. Prezintă mai multe infecţii respiratorii acute în primii doi ani de viaţă, au mai frecvente infecţii cronice ale urechii, tuse şi expectoraţie”, se arată în documentul DSP Timiş.

Comentarii

comentarii