Acasă Actualitate DSP Timiş recunoaşte: Legea antifumat nu este respectată în Timişoara

DSP Timiş recunoaşte: Legea antifumat nu este respectată în Timişoara

DISTRIBUIȚI

stop fumat a75ea33efc 48968500Peste 4.000 de substanţe toxice devastatoare pentru sănătate  sunt introduse în trupul fumătorilor activi şi pasivi şi produc boli grave, printre care cancer pulmonar sau accident vascular cerebral. Deşi există Legea 349 din 2002, privind interzicerea fumatului în spaţiul public, nimeni nu o respectă în Timişoara. În hypermarketuri – cum sunt Real sau Iulius Mall – se fumează fără nicio jenă. “La ora actuală, legea nu se respectă!”, a declarat dr. Viorica Dumitru, directorul adjunct al Direcţiei pentru Sănătatea Publică (DSP) Timiş.

DSP Timiş va reîncepe controalele

Situaţia este în continuare foarte gravă, la nivelul Uniunii Europene, dar şi în ţara noastră, iar consumul de ţigări are efecte devastatoare pentru sănătatea publică, producând mari pagube financiare guvernelor. Astfel, la recomandarea UE, Ministerul Sănătăţii (MS) a pregătit o lege care va interzice în totalitate fumatul în spaţiile publice închise, din 2013. DSP Timiş a făcut controale şi va relua controalele încă de la începutul noului an. “Legea nu se respectă, fiindcă patronii unor unităţi de alimentaţie publică nu vor să o respecte şi, tacit, îşi încurajează clienţii să fumeze în spaţii publice, deşi este interzis, şi pun scrumierele pe mesele din cafenele, baruri sau restaurante. Atunci, clienţii înţeleg că pot să fumeze. În controalele făcute de DSP Timiş, în 2012, au fost date foarte multe sancţiuni. MS pregăteşte o lege care va interzice cu desăvârşire fumatul în spaţiile publice”, a precizat dr. Viorica Dumitru.
Singura normă juridică din ţara noastră care reglementează fumatul şi de care nimeni nu ţine cont este Legea nr. 349 din 2002. Aceasta impune unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin restrângerea fumatului în spaţii publice închise, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor.

Este interzis fumatul în spaţii publice

Conform Legii nr. 349, se interzice fumatul în spaţiile publice închise, însă fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: să fie construite astfel încât să deservească doar fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise şi să fie ventilate corespunzător, astfel încât nivelul noxelor să fie sub nivelurile maxime admise. Din cele 27 de  ţări din UE, 13 au introdus interdicţia totală a fumatului în spaţii publice: Marea Britanie, Cipru, Belgia, Grecia, Bulgaria, Spania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia.

Comentarii

comentarii