Acasă Cultura Duminica Ortodoxiei, la Timișoara cu expoziție de icoane la Palatul Episcopal Sârb

Duminica Ortodoxiei, la Timișoara cu expoziție de icoane la Palatul Episcopal Sârb

1148
DISTRIBUIȚI

În Duminica Ortodoxiei, ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, a slujit la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.

Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de soborul slujitorilor sfântului locaş, în prezenţa a numeroşi credincioşi timişoreni. La momentul rânduit s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

În cuvântul de învăţătură, mitropolitul Banatului a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Ioan I, 43-51. În prima partea, Înaltpreasfinţia Sa a evidențiat importanța răspunsului fiecărui creștin la chemarea Domnului Hristos, iar în a doua parte chiriarhul a arătat că această perioadă este un bun prilej de a fi milostivi față de cei aflați în nevoi și suferințe.

De asemenea, la Palatul episcopal sârb, cu acest prilej a avut loc și vernisarea unei expoziţii de icoane, veritabile comori ale credinței și spiritualității ortodoxe din Croația. Evenimentul a avut loc la invitația PS Lukian Pantelić, episcopul ortodox sârb al Ungariei şi administrator al Vicariatului ortodox sârb din Timişoara. Această bucurie a întâlnirii sârbo-române a fost încununată și prin participarea PS Iovan, episcop de Pacraț și Slavonia din Croația.

Expoziția de icoane vechi și de lucrări grafice, picturi realizate de maicile de la Mănăstirea Iasenovaț, Croația, surprinde sugestiv atrocitățile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial de la Iasenovaț.  

Moderatorul întâlnirii a fost preotul Marinco Marcov, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara.

Au fost prezenți la eveniment Consulul General al Republicii Serbia, președintele Uniunii Sârbilor din România, dar și numeroși credinicioși sârbi și români. Totodată, au fost intonate pricesne bisericești de către Corul de la catedrala ortodoxă sârbă din Budapesta.

Comentarii

comentarii