Și în acest an, cu binecuvântarea PS Lucian, prima duminică a Postului Mare a Paștelui va fi evidențiată, în Episcopia Caransebeșului, din județul Caraș Severin, printr-o serie de evenimente duhovnicești și culturale, organizate în cetatea scaun a eparhiei.
Astfel, alături de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și de Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, în data de 24 martie, de la orele dimineții, zeci de copii, tineri și adulți de pe cuprinsul județului Caraș-Severin își vor îndrepta pașii spre Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.
Aici, vor participa la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, ierarhul locului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, în acest an, va fi organizată tradiționala Procesiune a Tinereții, unde credincioșii – copii, tineri, adulți sosiți de pretutindeni – îmbrăcați în porturi populare și ținând icoane în mâini, se vor deplasa pe traseul: Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” – Parcul „General Dragalina” din Caransebeș, intonând cântece religioase și pricesne.
La finalul procesiunii, în Parcul „General Dragalina”, Grupul Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului va interpreta pricesne și cântece pentru mama, aflându-ne în apropierea Sărbătorii Bunei Vestiri, bine cunoscută ca fiind Ziua Mamei Creștine.
Anul acesta, tradiționala Procesiune a Tinereții, cu icoane și porturi populare, se află la cea de-a zecea ediție de desfășurare a sa.
Prima ediție a acestui eveniment, care reunește zeci de copii, tineri și adulți de pe raza întregului județ, a fost organizată în anul 2014, la inițiativa noului Departament de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, la vremea respectivă.
De-a lungul anilor, din acel moment, evenimentul a căpătat o amploare din ce în ce mai mare, adunând anual, la Caransebeș, zeci sau chiar sute de copii și tineri, membri ai centrelor catehetice și de tineret, ai ATOR Banatul de Munte, elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum și numeroși profesori de religie din județ.
Începând cu anul 2020, frumusețea și importanța Duminicii Ortodoxiei au fost dublate de organizarea unor ateliere cu caracter duhovnicesc și de socializare, la începutul Postului Mare, pentru tinerii sosiți la acest eveniment, în scopul de a-i întări pe fiecare cu privire la frumusețea unei vieți trăite în Biserica lui Hristos.