Acasă Actualitate După 30 de ani. ”Candelă împotriva timpului” aduce în actualitate Revoluția de...

După 30 de ani. ”Candelă împotriva timpului” aduce în actualitate Revoluția de la Timișoara

272
DISTRIBUIȚI

În cadrul manifestărilor dedicate comemorării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, la Uniunea Scriitorilor din Timișoara, au fost lansate două cărți, având ca temă evenimentele dramatice din 1989, din capitala Banatului.

Astfel, unul dintre volumele prezentate la sfârșitul săptămânii, a fost „Candelă împotriva timpului. După 30 de ani”, autori Titus Suciu și Vasile Bogdan. De asemenea, istoricii cercetători de la  Asociația Memorialului Revoluției au prezentat și Buletinul ştiinţific şi de Informare Memorial 1989, nr. 1-2 pe 2019 (23-24).

La evenimentul moderat de prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, Lucian Vasile Szabo a vorbit despre semnificația lucrării    Candelă împotriva timpului.

”Cartea scrisă de Titus Suciu și Vasile Bogdan nu este numai o carte simplă, ci un produs cultural extraordinar de frumos și de complex. Pornește de la un serial TV documentat realizat în urmă cu 10 ani de cei doi, despre revoluția din 1989, când Vasile Bogdan lucra la TVR, și de la celebra carte Reportaj cu sufletul la gură a lui Titus Suciu. Cele două idei s-au reunit în acest produs nou care e mai mult decât o carte.

Pe de o parte avem documentarul de televiziune și pe de cealaltă parte cartea, dar cartea a evoluat, fiindcă de la prima ediție de cum 10 ani, autorii au avut puterea și timpul să discute cu mulți dintre cei care sunt în cartea din prima ediție. Această nouă ediție cu adăugirile aduse arată că idealurile curate ale revoluției au rămas în sufletele oamenilor. Fără îndoială că despre revoluția de la Timișoara mai sunt încă foarte multe lucruri de spus.

Candelă împotrivă timpului este o carte covârșitoare și merită citită, fiindcă este și mărturie și document și roman de aventură și roman polițist. Este o carte foarte alertă.

Autorii au reușit să transmită ceea ce vor, fiindcă beneficiază de mărturii, de oameni autentici, reali care au participat concret și profund la evenimentele din decembrie 1989, ce au fost cuprinse atât în film, cât și în carte și reușesc să ni le transmită și nouă, făcându-ne să retrăim acele momente, fie să aflăm lucruri noi, fiindcă e o carte plină de informații și de emoție”.

Titus Suciu a adăugat: În decembrie 1989, eram pe stradă alături de ceilalți nemulțumiți. Ne bucurăm că eu și Vasile am reușit să îi contactăm pe mulți cei implicați în revoluția de la Timișoara și meritau să vorbim cu ei, fiindcă ei trebuie să aibă toată recunoștința românilor. Ne pare rău că nu am discutat cu mai mulți”.

Candelă împotriva timpului a fost tipărită și cu ajutorul financiar al Consiliului Județean Timiș.

Gino Radu, directorul executiv al Asociației Memorialului Revoluției Timișoara, a atras atenția că societatea românească nu are cultul memoriei, de aceea din această cauză are de pierdut și trebuie făcut mult mai mult pentru ca tânăra generație să nu rămână în ignoranță și necunoaștere a istoriei.

”Am reușit să venim în fața dumneavoastră cu o parte din ceea ce ne-am promis în acest an. Pe lângă acțiunile de comemorare și de cinstire a eroilor revoluției, de a acumula o bază de date, de cercetare și documentare, încercăm să atragem atenția prin munca pe care o facem asupra unui lucru care la noi în România lipsește aproape cu desăvârșire: cultura memoriei.

Memorialul Revoluției încearcă să conserve această memorie prin tot ceea ce facem și prin cărțile publicate. Asta realizează și Vasile Bogdan și Titus Suciu prin Candelă împotriva timpului.

Trebuie să atragem atenția că tinerii din ziua de azi trăiesc în altă dimensiune, iar societatea nu face aproape nimic să îi ajute, să îi apropie de istoria și de cultura noastră. Așa  ignorăm ceea ce e mai important: cultura memoriei.

Mă bucur că avem în jurul nostru la memorial oameni care se mai gândesc la acest lucru și încercăm să strângem rândurile și ca prin această activitate a noastră să scoatem tânăra generație din neștiință și ignoranță, să cunoască istoria.

Cartea Candelă împotriva timpului este foarte valoroasă din acest punct de vedere. Aduce memoria recentă înaintea noastră și ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 și pe eroii acelor vremuri”, a spus Gino Radu.

Comentarii

comentarii