Acasă Actualitate E printre cele mai vechi din Banat! Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și...

E printre cele mai vechi din Banat! Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Reșița – 150 de ani

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea PS Lucian – episcopul Caransebeșului, a avut loc, în biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița, lansarea cărții „Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița – studiu monografic” autor profesor Dănilă Obersterescu.

Lansarea acestui volum monografic face parte din mănunchiul de evenimente pregătite de parohia amintită cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la zidirea bisericii parohiale, și la această lansare au participat părintele arhimandrit Casian Rușeț – consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, preot paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței, d-l Gheorghe Jurma – editor, d-l prof. Dănilă Obersterescu – autorul cărții, pr. prof. conf. dr. Vasile Petrica – protopop emerit, precum și directori ale unor instituții dar și alți oameni de cultură din Reșița și Bocșa.

Lansare ce are loc la împlinirea celor 150 de ani de la zidirea bisericii parohiale. De asemenea părintele paroh a mai amintit că totodată cu ocazia acestui eveniment, parohia a emis o medalie jubiliară care marchează cei 150 de ani de la zidirea bisericii, dar și cei 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur de pe teritoriul României.

Despre carte, domnul profesor a mai spus că timp de 10 ani s-a documentat, mergând în foarte multe biblioteci și arhive. Printre altele autorul a mai amintit faptul că această apariție este și o reparație morală, deoarece s-a scris foarte mult despre Reșița industrială și foarte puțin despre Reșița culturală, despre biserică și despre organizațiile culturale care au funcționat pe lângă aceasta.

Construcția bisericii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița a început, sub păstorirea preotului Matei Bălan (1860 – 1910) și a domnului George Nicolaevici, epitrop al bisericii și jude al localității, în anul 1860 dar au fost finalizate abia în anul 1872. Iconostasul de lemn al bisericii datează din anul 1914, pe acesta păstrându-se crucea de la iconostasul vechii biserici de lemn. În anul 1900 turnul actualei biserici a fost acoperit cu tablă de cupru. În anul 1957 s-au realizat lucrări de reparații, iar în 1962 a fost înlocuită țigla de pe acoperișul bisericii.

Între anii 1964-1965 biserica este pictată în tehnica frescă de către pictorul Iosif Vasu din București. Biserica a fost târnosită în data de 14 mai 1967 de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae Corneanu – Mitropolitul Banatului, dată la care s-a sfințit și pictura realizată. În 1985 biserica a fost translatată, la dorința autorităților comuniste, pe o distanță de 55 m pe un plan înclinat de 1,7 m. În anul 2014 s-a descoperit în cugla (sfera) de sub crucea turnului un document din 1900 întocmit și așezat de Consiliul Parohial și George Nicolaevici prim epitrop și jude al localității în care se prezintă etapele construirii sfintei biserici și câteva aspecte ale societății de atunci – a explicat preotul Cristian Manole.

 

 

Comentarii

comentarii