Acasă Actualitate Ţeapă de 4 miliarde de lei vechi la proprietarii de cai, în...

Ţeapă de 4 miliarde de lei vechi la proprietarii de cai, în Timiş

DISTRIBUIȚI

teapa de miliarde de lei -constantin cornel din Susani jud Timis DSCF2539Sute de ţărani, proprietari de cai din Timiş, au ajuns la disperare, fiindcă ei aşteaptă de şapte ani să primească o despăgubire prin Direcţia Agricolă, dar degeaba. În 2006, li s-au ridicat cabalinele din curte, pe motiv că sunt bolnave de anemie infecţioasă, dar sătenii nu au primit nici un act în mână. În total, au fost 272 cazuri, iar suma se ridică la 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi). Neştiind cui să mai ceară ajutorul, zeci de săteni s-au adresat Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), cu sediul central în Timişoara.

“Calul nostru a fost cel mai frumos din sat”

Proprietarii susţin că au fost ţepuiţi de statul român cu cea mai mare neruşinare, iar demersurile pe care le-au făcut la instituţiile abilitate să îi ajute au fost zadarnice. Ţăranii sunt disperaţi, fiindcă vor dreptate. De evaluarea cabalinelor, făcută pe loc, din privire, s-a ocupat o echipă mixtă de “specialişti” de la mai multe instituţii, în frunte cu medicul veterinar, reprezentanţii primăriilor şi ai poliţiei. Valoarea animalelor a variat între 1.500 -2.500 de lei, în funcţie de cum arăta calul. Atunci, pe loc, oamenii au primit între 300 şi 500 de lei, fiecare.
„Animalele ne-au fost luate pe motivul că aveau anemie infecţioasă, dar nu am primit niciun act în mână doveditor. Al nostru a fost cel mai fumos cal din sat şi a fost evaluat la 2.500 de lei şi mi-au dat 500 de lei, iar restul de bani au zis că îl vom primi mai târziu, prin Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Timiş, dar nu ne-au mai dat niciun ban. Acum, am fost la doctorul veterinar, să facă ceva. M-a trimis la direcţia agricolă, că mă rezolvă ăia. M-am dus, dar  degeaba. Vrem să ne dea banii ce ni se cuvin pe caii noştri. Vom cere şi sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, fiindcă nu mai ştim ce să facem”, a declarat Cornel Constantin, din satul Susani, comuna Traian Vuia, unde mai sunt 15 păgubiţi.

Unii au câştigat în instanţă, alţii nu

De transportul cailor la un abator din Braşov s-a ocupat o firmă din Arad, care a şi plătit prima tranşă de bani. În mod surprinzător, în 2006, pentru prima dată, a fost implicată direcţia agricolă, fiindcă de obicei se ocupa direcţia sanitar-veterinară. Oamenii spun că, de fapt, carnea cabalinelor, chipurile, bolnave de anemie infecţioasă, nu a fost aruncată, ci a ajuns în farfuriile italienilor. Unii dintre sătenii păgubiţi şi-au cerut drepturile în instanţă, au avut câştig de cauză, dar alţii, în mod surprinzător, nu, pe motiv că ar fi vândut caii, cu sume cuprinse între 300 –500 lei. Proprietarii sunt revoltaţi şi spun că ei nu au încheiat niciun contract de vânzare-cumpărare cu nimeni.

Caii trebuiau luaţi şi sacrificaţi

“Bine ar fi să se termine cu această problemă. Atunci, de la cabaline, veterinarii au prelevat probele de sânge, au fost duse la laborator şi s-a găsit anemia infecţioasă. Au fost diagnosticaţi 272 de cai. Conform Legii 1450, acei cai trebuiau luaţi şi sacrificaţi. Nefiind abator specializat în Timiş, au fost duşi la un abator în Braşov. Nu ştiu cine a găsit acea firmă care i-a transportat. Caii au fost evaluaţi în funcţie de vârstă şi greutate de o echipă de specialişti, care a şi stabilit preţul fiecăruia. În lege se spune că nu se poate vinde calul bolnav, iar instanţa a stabilit în sentinţe că oamenii au vândut animalele, de aceea mulţi au pierdut în final. Ei nu aveau voie să le vândă, aceasta este motivaţia instanţei de judecată. Până acum, au fost trei comisii de la Bucureşti şi au verificat dosarele”, a explicat Viorel Solomie, din cadrul DAJ Timiş.

“Este strigător la cer”

OADOR Timişoara încearcă să îi ajute pe ţăranii păgubiţi.
“Este strigător la cer. Le-au fost luate vitele din bătătură şi oamenii nu au primit un document în schimb, iar pe motiv că nu au avut voie să îl vândă, oamenii nu mai primesc niciun ban. Ne întrebăm unde este acel contract de vânzare-cumpărare? Ţăranii spun că nu au iscălit un asemenea document. E o lucrătură urâtă. Oamenii au primit 500 de lei pe un cal în valoare de 2.500 de lei, iar instanţa îşi bate joc şi susţine că a fost vândut. Nu putem accepta aşa ceva. Păgubiţii trebuie să se adune în grupuri de 30 – 40 de persoane, să îşi ia doi-trei avocaţi şi să dea statul român în judecată pentru a-şi recupera banii pe animalele luate cu japca din bătătură. Noi îi vom ajuta”, a declarat Teodor Raţiu, preşedintele OADOR Timişoara.

Comentarii

comentarii