Acasă Cultura Eco Vital Bana(R)t –  carte de vizită a capitalei cultural europene Timișoara,...

Eco Vital Bana(R)t –  carte de vizită a capitalei cultural europene Timișoara, prin TimCultura 2022 CJT

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara desfășoară proiectul Eco-Vital Bana(r)t – Promotori ai culturii – ediția a IV-a, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, în contextul seriei tradiționale „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Proiectul promovează parteneriatele cu școlile din județul Timiș, pentru amplificarea beneficiilor și valorii legăturilor de cooperare. Obiectiv principal al proiectului este integrarea valorilor culturale locale în contextul interculturalitatii manifestate în capitala cultural-europeană – Timișoara 2023, în rândul tinerilor. Activitățile proiectului au o tematică literar-culturală și promovează creativitatea, educația și cultura.

Sesiuni de mediere culturală: 17 octombrie – 24 noiembrie 2022

Ateliere de scriere creativă cu participarea scriitorilor: 17 octombrie – 7 noiembrie 2022.

Concurs de creație poetică / Concurs de poezie – ARS POETICA.

Expoziția de fotografie cu scriitorii contemporani din Banat, la Facultatea de Arte și Design (Mansardă, strada Oituz, nr. 4, Timișoara) – 31 octombrie – 4 noiembrie 2022.

VERNISAJ: 3 noiembrie, ora 18 – Facultatea de Arte și Design (mansardă).

VERNISAJ: 7 noiembrie, ora 13 – Muzeul Presei, Jimbolia.

Gala premiilor cu recital de poezie.Lansarea revistei cu poeziile elevilor însoțite de ilustrații și grafică.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „UVT și-a propus o agendă culturală laborioasă pentru 2023, în care se aliniază și proiectul Eco-Vital Banart – Promotori ai culturii. Legăturile cu mediul preuniversitar, într-o grilă de activități pentru promovarea literaturii și a artei fotografice, sunt deosebit de importante, având rolul de a cultiva tinerii talentați, un obiectiv generos pe care UVT îl propune comunității.

Publicul țintă căruia i se adresează proiectul este reprezentat din grupul de elevi de gimnaziu și liceu (14 – 18 ani), care sunt pasionați de literatură / cultură și doresc să-și dezvolte creativitatea, competența de a învăța să înveți, competența de comunicare, competența de expresie culturală și sensibilizare artistică, dar și gândirea critică și lucrul în echipă. Studenți din Universitatea de Vest participă ca voluntari în echipa de organizare.

Conf. univ. dr. Maria Niculescu, Universitatea de Vest din Timişoara, președinte al Asociației Institutul de Formare a Generaţiilor prin Educaţie, Cultură şi Artă- IFGECA.

Programul desfășurării activităților proiectului

Eco-Vital Banart – Promotori ai culturii – Ediția a IV-a, 2022

Proiectul „Eco-Vital-Bana(R)t: Promotori” ai culturii este organizat de Asociația Institutul de Formare a Generațiilor prin Educație, Cultură și Artă (IFGECA) în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și școlile din județul Timiș.

În această toamnă este propusă o tematică ce promovează cultura, literatura, creativitatea, educația. Obiectivul principal este reprezentat de integrarea valorilor culturale locale în contextul interculturalității manifestate în capitala cultural-europeană – Timișoara 2023 în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, elevi ai liceelor din Timișoara și Jimbolia.

În perioada 17 octombrie – 24 noiembrie, elevii din cadrul școlilor partenere vor participa la ateliere de scriere creativă susținute de scriitori bănățeni și la sesiuni de mediere culturală, concursuri de poezie, dar și la vernisajul unei expoziții de fotografie și la Gala premiilor.

Școlile participante: Colegiul Național Bănățean din Timișoara.Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara. Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”Colegiul Național „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Liceul Tehnologic Jimbolia jud. Timiș

Activitățile vor fi urmate de un concurs de poezie – ARSPOETICA – iar poeziile câștigătoare vor fi publicate într-o revistă online, elevii urmând să fie recompensați cu premii în bani și cărți.

Expoziția de fotografie Bana(R)t: Promotori ai culturii (realizată de dr. Claudia Bucsai), prezintă scriitorii din regiunea Banat printr-o serie de portrete alb-negru. Astfel, Bana(R)t devine o carte de vizită a capitalei cultural-europene – TIMIȘOARA 2023, prin intermediul scriitorilor bănățeni contemporani.

În Timișoara, expoziția se va putea vizita în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2022 la Galeria Mansardă a Facultății de Arte și Design din Timișoara, str. Oituz nr.4, iar în Jimbolia la Muzeul Presei “Sever Bocu”, în perioada 7 noiembrie – 10 noiembrie 2022.

Vernisajul expoziției din Timișoara: 3 noiembrie 2022 de la ora 18:30.

Vernisajul expoziției din Jimbolia: 7 noiembrie 2022 ora 13. Următoarele două ediţii vor prezenta artiștii plastici şi muzicienii din Banat.

Finanţările vin de la Consiliul Județean Timiș, prin programul prin programul TimCultura 2022.

 

Comentarii

comentarii