Acasă Economic Enel: Preţul energiei va creşte în următorii ani pentru populaţie şi va...

Enel: Preţul energiei va creşte în următorii ani pentru populaţie şi va scădea pentru firmele mici

DISTRIBUIȚI

enelPreţul electricităţii va creşte pentru clienţii casnici în anii următori şi va scădea pentru companiile mici, a declarat miercuri, 20 martie, într-o conferinţă de presă directorul general al Enel România, Luca D’Agnese. “În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare”, a afirmat D’Agnese. Liberalizarea preţurilor energiei înseamnă renunţarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici. Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013. În privinţa consumatorilor casnici, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015. Alte trepte de creştere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie şi iulie 2016, ianuarie şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017. D’Agnese a adăugat că în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o “migrare masivă” a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017. “În 2017 liberalizarea pieţei ne aşteptăm să ajungă şi la segmentul rezidenţial, ne aşteptăm la o creştere cam la jumătate de milion de clienţi, iar după acest an la câteva milioane”, potrivit lui D’Agnese. Pentru finalul acestui an el estimează că factura la electricitate va fi cu 7% mai mică pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de preţ de la sfârşitul anului trecut.

Veniturile Enel România au crescut cu 6,5% anul trecut şi au depăşit 1 miliard de euro

Compania Enel România a înregistrat anul trecut venituri de 1,032 miliarde euro, cu 6,5% mai mari faţă de nivelul de 969 milioane euro raportat pentru 2011, şi un profit EBITDA de 231 milioane de euro, în creştere cu 12,6%. “Creşterea veniturilor a fost asociată cu creşterea preţurilor”, a declarat directorul general al companiei, Luca D’Agnese. În 2011 compania a avut un profit înainte de taxe, depreciere şi amortizări (EBITDA) de 205 milioane de euro. Potrivit unei prezentări a companiei, anul trecut costurile operaţionale au scăzut cu 12% comparativ cu 2011.

Enel România va investi în următorii cinci ani circa 540 de milioane de euro

Enel România are în plan investiţii de 540 milioane de euro, incluzând taxe de conectare, în următorii cinci ani, a anunţat, Luca D’Agnese. Priorităţile şi investiţiile companiei în perioada 2013 – 2017 se vor concentra pe trei mari direcţii de acţiune: continuarea programului de eficienţă ce a fost implementat accelerat în 2012, pregătirea pentru liberalizarea pieţei, care va avea loc odată cu aplicarea noii legi a energiei, şi implementarea de noi tehnologii. ‘Acum, mixul nostru de clienţi pe piaţa liberă este alcătuit din clienţi companii medii şi mari, în timp ce în 2013 şi 2014 ne aşteptăm la o migrare semnificativă şi a clienţilor mai mici spre piaţa liberă, ceea ce va însemna că numărul de clienţi actuali de pe piaţa liberă va creşte în perioada următoare de la nivelul actual la mai multe zeci de mii. Ne aşteptăm ca în 2017 liberalizarea să ajungă şi la segmentul rezidenţial, ceea ce înseamnă că numărul de clienţi va creşte la sfârşitul acestei perioade. Ne aşteptăm la o creştere în 2017 la jumătate de milion, iar în perioada de după ne aşteptăm la o creştere şi mai mare, deci şi mai multe milioane’, a spus acesta. În ceea ce priveşte cea de-a treia direcţie de acţiune, respectiv implementarea de noi tehnologii, D’Agnese a precizat că în anii trecuţi compania s-a concentrat pe programul de implementare a tehnologiei de control la distanţă, iar în viitor se va concentra pe contoarele inteligente. ‘Ne aşteptăm să implementăm această tehnologie până în 2017 la circa 40% din baza noastră de clienţi, ceea ce ne va permite ca aproximativ 80% din energia totală pe care o livrăm să fie acoperită cu această tehnologie, şi asta pentru că în momentul de faţă marii clienţi, companiile, sunt deja deserviţi cu această tehnologie. Toate acestea ne vor conduce la investiţii în următorii cinci ani de circa 540 milioane de euro şi, bineînţeles, un nivel de un pic peste 100 de milioane de euro pe an’, a adăugat şeful Enel România.

Comentarii

comentarii