Acasă Actualitate Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: Românii trebuie...

Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: Românii trebuie să înțeleagă că sentimentul apartenenței la acest neam și la această istorie este unul sfânt!

DISTRIBUIȚI

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, un mesaj emoționant milioanelor de români din afara și interiorul granițelor țării:

„Cu mândrie și emoție, trebuie să ne amintim de Ziua Unirii Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, de marele domnitor Alexandru Ioan Cuza. Fără Unirea de la 24 ianuarie 1859, nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Românii trebuie să înțeleagă că sentimentul apartenenței la acest neam și la această istorie este unul sfânt, ce merită sărbătorit de-a pururea, nu doar la aniversări. Trebuie să pledăm în fiecare zi pentru unitatea în fapte.

În contextul general actual, este nevoie să ne consacrăm spiritului românesc, să ne unim în jurul valorilor, să acceptam o scară corectă a valorilor în societate și să ne iubim țara.

Mai mult, dacă simțim cu adevărat românește, trebuie să acționăm în această manieră, să protejăm imaginea țării, să apărăm bogățiile ei și să promovăm valorile României, fie că vorbim de valori culturale, de valori umane sau de valori materiale. Să nu uităm niciodată că țări sunt multe, însă Patria este una!

La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români și să nu uităm că am avut mari domnitori, oameni patrioți, care au realizat România de astăzi. Între ei, Alexandru Ioan Cuza, este o personalitate ce nu trebuie uitată niciodată!

Hai să dăm mână cu mână,

Cei cu inima română,

pentru o Românie frumoasă, unită, stabilă și puternică!”, a precizat Maria Grapini.

De menționat faptul că în secolul al XIX-lea, Moldova și Țara Românească, două principate românești separate, au simțit nevoia unei schimbări. În căutarea unei unități mai strânse, procesul de unire a început să prindă contur. La 5 ianuarie 1859, în Moldova, și la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în ambele principate.
Alegerea lui Cuza a fost un moment decisiv, marcând începutul unirii sub un singur conducător. Acest act a adus naștere Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul de unificare a fost susținut de o puternică legătură culturală și economică între cele două regiuni, însemnând o etapă semnificativă în istoria României. Cuza a devenit primul domnitor al Principatelor Unite, deschizând calea pentru dezvoltarea ulterioară a statului român modern.

 

Comentarii

comentarii