Acasă Economic Europarlamentarul Maria Grapini: ”Trebuie să mărim limitele de finanțare la ajutoarele de...

Europarlamentarul Maria Grapini: ”Trebuie să mărim limitele de finanțare la ajutoarele de stat pentru IMM-uri”

DISTRIBUIȚI

grapini pe

”Uniunea Europeana trebuie să acorde mai multe facilități pentru finanțarea IMM-urilor, iar una dintre acestea poate fi creșterea limitei maxime pentru ajutoarele de stat acordate acestui sector”, a declarat europarlamentarul PC Maria Grapini, co-președinte al Intergrupului pentru IMM-uri din Parlamentul European.

Declarația a fost făcută miercuri, 24 septembrie, în cadrul primei întâlniri din noua legislatură a intergrupului pe IMM-uri. Președintele intergrupului, Karas Othmar, împreună cu Maria Grapini – co-președinte și vicepreședinții Michael Theuerer și Kay Swinburne, au propus un set de priorități pentru această legislatură, care să vină în sprijinul IMM-urilor.
Una dintre problemele abordate a fost necesitatea implementării Small Business Act și Single Market Act în țările membre. În România aceste principii au fost deja incluse în legea IMM-urilor, inițiată în timpul mandatului ministrului Maria Grapini. Pornind de la principalele constrângeri care îngreunează activitatea și dezvoltarea IMM (accesul la finanțare, accesul la piețe noi, accesul la achizițiile publice, taxele inutile și împovorătoare, obținerea ajutoarelor de stat pentru cercetări și investiții, accesul la forța de munca calificata), co-președinta Intergrupului, europarlamentarul Maria Grapini a propus un set de masuri care să susțină IMM-urile: urgentarea deciziilor pentru creșterea limitelor maxime de finanțare pentru ajutoarele de stat și îmbunătățirea reglementărilor privind achizițiile publice; măsuri de apărare comercială în piața UE, în vederea diminuării concurenței neloiale create de către accesul pe piața internă a produselor contrafăcute și a produselor cu preț de dumping; alocarea adecvată în bugetele din perioada 2015-2020 pentru proiectele de finanțare care pun accentul pe investiții, cercetare-inovare, formare profesională și promovarea mărcilor naționale și europene; încurajarea politicilor fiscale specifice activității IMM-urilor – de exemplu, o întreprindere care activează în domeniul industriei prelucrătoare nu trebuie să plătească aceleași taxe sau același nivel de taxe ca o întreprindere din domeniul serviciilor.
Pe de alta parte, dată fiind diversitatea politică și națională a acestui intergrup, Grapini, a propus organizarea unui seminar de bune practic în domeniu. Astfel, în urma discuțiilor, poate fi identificată cea mai bună soluție pentru a veni în sprijinul IMM, la nivel european, prin consolidarea tuturor strategiilor de succes naționale. Intergrupul pentru IMM-uri a fost înființat în urmă cu 11 ani, având rolul unei platforme de colaborare între Parlamentul European, diferitele ONG-uri din domeniu, industrie și Comisia Europeană. Fiind unul dintre cele mai importante intergrupuri din punct de vedere al dezvoltării economice a UE, membrii acestuia pot propune îmbunătățirea unor directive sau chiar și inițierea unor directive noi.

Comentarii

comentarii