Acasă Cultura Eveniment fastuos la Timișoara! Lacul lebedelor, cel mai faimos balet al tuturor...

Eveniment fastuos la Timișoara! Lacul lebedelor, cel mai faimos balet al tuturor timpurilor, la Opera Română

2790
DISTRIBUIȚI

În această toamnă, stagiunea de balet a Timișoarei îi răsfață pe cei pasionați de arta dansului alb  cu un eveniment fastuos: Lacul lebedelor, cel mai faimos balet al tuturor timpurilor, va fi interpretat la Timișoara de o companie-fanion a legendarei şcoli de balet ex-sovietice, compania din St. Petersburg a lui Andrei Batalov.

Baletul pe muzica lui P.I.Ceaikovski, în coregrafia lui Marius Petipa și Lev Ivanov, are o scenografie  creată de Evgenii Gurenco și costume de Vera Poliudova.
Compania  “St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ a fost fondată în 2014 de unul dintre legendarii balerini ruși,  prim-solist la Teatrului Mariinski. Absolvent al Academiei de Balet Vaganova  din Rusia , Andrei Batalov  domină scena de balet  de mai mult de 20 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ”Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai târziu câștigă statului de prim-solist al Teatrului Mariinski. El aparține unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut și prezent, din care fac parte legende precum Vestris și Nijinsky, Mikhail Baryshnikov și Julio Bocca. Batalov deține un palmares impresionat la marile concursuri internaționale de balet . A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) și la Paris (1997). A câștigat premiul 2 la Concursul Internațional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 și Mihail Baryshnikov la Arabesque-96,  Concursul de Balet din Perm (1996) și Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova (1997).
În repertoriul teatrelor Mihailovski (1992-1994) și Mariinsky (din 1994), Batalov a deținut roluri principale baletele : “Cavalerie halt”, “La Sylphide”, “Le Corsaire”, “Don Quijote”, “La Bayadere” “Manon”, “Scheherazade”, “Romeo și Julieta”. La  Royal Ballet din Danemarca (2000-2002), repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi Prințul Siegfried (Lacul lebedelor), Albert ( “Giselle”) și balete contemporane de Peter Martins si Kevin O ‘Dale . Ca director artistic al companiei ce-i poartă numele, Andrei Batalov urmează marea tradiție a baletului rus, așa cum au construit-o  Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin. Astăzi Batalov nu doar că dansează el însuși, dar îi învață pe alții : din 2010 el este și coregraf al Teatrului Mihailovski, având déjà discipoli celebri ca Leonid Sarafanov. Evenimentul va avea loc  în 17 noiembrie  2017, de la  ora 20:00 Opera Națională Română Timișoara, iar vedetele spectacolului vor fi  balerinii Olga Golitsa  (Odette/Odile) și Denis  Nedak (Siegfried) – a informat Opera Timișoara.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii