Acasă Eveniment Evenimente comemorative, la 20 de ani de la Revoluţia din 1989

Evenimente comemorative, la 20 de ani de la Revoluţia din 1989

DISTRIBUIȚI

Cu 20 de ani în urmă, la Timişoara, luna decembrie aducea o mişcare ce urma să schimbe firul istoric al întregii Românii. Preţul plătit pentru această schimbare, înecat în lacrimi şi sânge, este considerat de mulţi, prea mare. La 20 de ani de la mişcarea revoluţionară care a pornit de la Timişoara, numeroase manifestări comemorative sunt programate pentru ca timişorenii, mai mult sau mai puţin tineri, să cunoască şi să nu uite jertfa adusă în 1989 pentru Libertate.

Sfârşit şi început: comunism, neocomunism, postcomunism

Vineri, 11 decembrie, se desfăşoară ultimele părţi ale proiectului „1989 Sfârşit şi început: comunism, neocomunism, postcomunism”, organizat de Societatea Timişoara, împreună cu Memorialul Revoluţiei din Timişoara, Centrul Cultural Francez, Fundaţia Academia Civică, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi Institutul Polonez din România. După ce, joi, primele două sesiuni de dezbateri au fost moderate de Ana Blandiana, respectiv Romulus Rusan, vineri, ultimele două sesiuni, găzduite tot de Sala „Adam Muller-Guttenbrunn”, vor fi moderate de Florian Mihalcea (orele 10-13), respectiv Traian Orban (orele 16.30-19.30). Participă Stephane Courtois, Anneli Ute Gabanyi, Daniel Vighi, Guylaine Lang-Cheymol, Sorin Ilieşiu, Ion Caramitru, Bela Borsi Kalman, Libuse Valentova, Petre Cârdu şi Monica Ciobanu.

"Young Democracy/Young Art"

Un proiect realizat de Fundaţia Triade, expoziţia "Young Democracy/Young Art" va avea vernisajul în 14 decembrie, la ora 17, la Club SetUp (hala de pe str. Pestalozzi, lângă tipografia Brumar). Expoziţie de instalaţii şi happening-uri a tinerei generaţii de artişti, "Young Democracy/Young Art" prezintă Revoluţia prin ochii unor persoane care nu au trăit pe viu evenimentul din 1989, fiind prea tineri pe atunci. Ioan Augustin Pop, Bogdan Raţa, Cosmin Moldovan, Mihai Zgondoiu, Cristian Pavelescu, Mirela Moscu & Robert Fekete, Iuliu Theer, Andrei Jecza, Cosmin Dumitrescu şi Tudor Bănicioiu expun la Club SetUp până în 22 decembrie. Prezintă criticul de artă Alexandra Titu şi scriitorul Cornel Ungureanu. Cu ocazia vernisajului va fi lansată şi cea de-a treia ediţie a jurnalului de artă “1mp de artă contemporană”.

“Revoluţia în imagini”

Începând din 15 decembrie, Primăria Timişoara, în parteneriat cu TVR Timişoara, derulează, tot la Club SetUp, proiectul "Revoluţia în imagini”, un remember "Timişoara 1989". Până în 17 decembrie, fiecare zi găzduieşte proiecţii de filme având ca temă revoluţiile Europei. Vor avea loc însă şi prezentări de cărţi, dar şi mese rotunde şi dezbateri, cu participarea unor invitaţi din străinătate. Miercuri, 16 decembrie, de la ora 20, are loc difuzarea în premieră a videoclipului "Amintire. 20 de ani”, realizat de TVR Timişoara, urmată de emisiunea specială  “Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara”, difuzată între orele 20-21 pe TVR Timişoara şi TVR 3. În 17 decembrie, începând cu ora 20, TVR Timişoara, Librăriile Cărtureşti şi Teatrul Naţional Timişoara organizează un regal de teatru, film şi transmisiuni tv în direct şi dezbaterea "Limitele Aşteptării", cu participarea actorului Ion Caramitru şi reporterilor TVR Timişoara.

Film şi teatru pe strada Alba Iulia

În perioada 15-18 decembrie, Asociaţia de la 4, cu sprijinul ASOP, va derula o serie de manifestări cu caracter comemorativ. Spaţiul destinat acestora va fi delimitat prin montarea temporară a unor pânze (cortine) care să încadreze dar şi să semnalizeze desfăşurarea evenimentelor, instalaţie susţinută şi de imprimarea unor semne grafice (lavabile) la nivelul pavajului pe un traseu ce uneşte spaţiile în care au avut loc evenimentele din 1989. Spaţiul propus se află pe strada Alba Iulia, pe porţiunea dinspre Piaţa Libertăţii. Astfel, în 15 decembrie sunt programate proiecţii de filme comemorative, iar în 16 decembrie trupa de teatru "Auăleu – teatru de garaj şi curte” joacă “Spălătorul de creier”. În plus, În fiecare din aceste zile, în intervalul orar 17-23, vor avea loc proiecţii de poze şi filme cu fundal sonor pe calcanul din spaţiul încadrat.

Traseele Revoluţiei

În perioada 16-22 decembrie, pe tramvaiele care circulă în Timişoara vor fi lipite autocolante cu fotografii ce vor readuce în faţa timişorenilor imagini de acum 20 de ani. Expoziţia mobilă Traseele Revoluţiei este realizată cu sprijinul Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara.

Şedinţe festive

Consiliul Judeţean Timiş se întruneşte în Şedinţă Festivă în 15 decembrie, de la ora 9.45, urmând să aibă loc decernări de diplome şi plachete aniversare. Miercuri, 16 decembrie, şi Consiliul Local Timişoara se întruneşte în Şedinţă Festivă, de la ora 10, în cadrul căreia va avea loc lansarea unei cărţi documentare de către Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie (ALTAR). În 20 decembrie, între orele 10-12, are loc adunarea festivă dedicată declanşării Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi proclamării oraşului Timişoara ca oraş liber, în cadrul aceleiaşi revoluţii, în Sala mare de Consiliu a Consiliului Judeţean Timiş, în organizarea Asociaţiei „Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara.

16 decembrie

ALTAR 1989 şi Uniunea Artiştilor Plastici Timişoara organizează, de la ora 12.30, la Galeria de artă Helios, vernisajul expoziţiei de pictură – "20 de ani de la Revoluţia Română comemorată de artiştii plastici timişoreni" şi Lansare Album Aniversar bilingv "20 de ani de la Revoluţia Română comemorată de artiştii plastici timişoreni” celor căzuţi în lupta pentru libertate. La ora 14, are loc o deplasare la locul de început al Revoluţiei, cu tramvaiul, din Piaţa Victoriei în Piaţa Maria, rugăciuni şi colinzi, şi deplasare înapoi, spre Piaţa Victoriei. Sala Capitol găzduieşte, de la ora 16, un spectacol festiv dedicat aniversării a 20 de ani de la începutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 la Timişoara şi lansarea CD-ului „Colinde şi pricezne – Gavrilă Puşcaş şi Grupul de Colindători” dedicat eroilor martiri, premierea unor elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură şi cu situaţii materiale precare (ALTAR în colaborare cu ISJ Timiş). În paralel, tot de la ora 16, are loc lansarea de carte „Ziua de mâine a început ieri” de Costel Balint, la librăria „Cartea de nisip”. Ora 17 punctează un moment de reconstituire a istoriei, pentru că, timp de aproximativ 15 minute, tramvaiele vor fi oprite în Piaţa Maria, la fel ca în urmă cu 20 de ani. De la ora 18.30, în Piaţa Operei, Tinerii Timişoarei vor aprinde candele sub forma unei cruci, cu Lumina Sfântă de la Bethleem, adusă chiar de doi urmaşi ai unor eroi căzuţi la Timişoara în decembrie 1989. Va urma un moment de reculegere în memoria tuturor eroilor care în 1989 au căzut pentru Libertate. De la ora 20, sediul ALTAR 1989 găzduieşte dezbaterea cu tema "20 de ani de la Revoluţia din Decembrie – Evoluţii politice în Europa de Est – Democratizarea societăţii româneşti”.

Zi de Doliu în 17 decembrie

Marcată ca zi de doliu, 17 decembrie programează depuneri de coroane, slujbe de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană Timişoara, la Biserica Martirilor, Cimitirul Eroilor Martiri şi la Cimitirul Săracilor, în organizarea Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989. La Catedrala Mitropolitană va avea loc şi un concert de muzică sacră, susţinut de Filarmonica Banatul din Timişoara. Ziua se încheie cu Spectacolul – dezbatere "Limitele Aşteptării", cu participarea lui Ion Caramitru la Teatrul Naţional Timişoara. Spectacol oferit de TVR, Librăriile Cărtureşti şi Teatrul Naţional Timişoara, cu începere de la ora 20.

18 decembrie

Ziua debutează cu un pelerinaj, la ora 10, al membrilor Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara la monumentele Eroilor Revoluţiei. Vor avea loc depuneri de coroane, rugăciuni şi colinzi, aprindere de lumânări la monumentele ridicate în memoria timişorenilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. De la ora 12, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara are loc o întâlnire cu invitaţii şi reprezentanţii oraşelor înfrăţite care participă la programul din acea zi, prezentarea proiectului Liceului Lenau dedicat Revoluţiei şi expoziţie de poze pe totemuri în faţa Sălii de Consiliu – 20 de ani de Libertate. Între orele 16-19, Sala Mare a Consiliului Judeţean Timiş găzduieşte simpozionul-dezbatere cu tema generică “Revoluţia Română din decembrie 1989 – fapte, semnificaţii şi implicaţii – ediţia 20”. La ora 17, de pe strada Timotei Cipariu nr. 1 vor porni torţe, purtate spre Catedrala Mitropolitană Timişoara, pe ale cărei scări vor fi aprinse lumânări.

Concert extraordinar în Piaţa Operei

Vineri, 18 decembrie, cu începere de la ora 18, este programat concertul extraordinar "Requiem" de Giuseppe Verdi, în Piaţa Operei (sau în Sala Operei Române, în caz de timp nefavorabil). Pe scenă vor urca orchestrele şi corurile reunite ale Filarmonicii şi Operei din Timişoara, sub coordonarea artistică a binecunoscutului Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena. Va dirija Guillermo Garcia Calvo, iar în Piaţa Operei vor fi proiectate imagini de la revoluţie, puse la dispoziţie de TVR Timişoara. Îşi vor da concursul actori de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara: Victor Manovici şi Sabina Bijan; de la Teatrul German de Stat Timişoara: Ioana Iacob şi Alexandru Halka  şi de la Teatrul Maghiar de Stat Timişoara Csiky Gergely: Balázs Attila. Între actele Requiemului, Victor Rebengiuc, de la Teatrul Naţional Bucureşti, va recita versuri scrise special pentru această ocazie de Viorel Marineasa şi Herta Muller. Pe scenă va urca şi Victoria Chiticaru, născută în 20 decembrie 1989, ziua în care Timişoara a devenit “oraş liber”. Imaginea Victoriei în braţele unor soldaţi în faţa UMT a făcut înconjurul lumii, după ce o echipă de reporteri de la o revistă din Danemarca a imortalizat momentul. Victoria a devenit copilul Revoluţiei. Acum, după 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, în semn de cinstire a jertfei eroilor-martiri, Victoria va participa la spectacolul extraordinar organizat de municipalitate în centrul orasului, în Piaţa Operei. Victoria va urca pe scenă şi va citi, alături de actorii amintiţi anterior, un text inspirat din documentele existente la Memorialul Revoluţiei. Va fi un spectacol total, cu muzică extraordinară, poezie, proiecţii şi teatru. Spre final, pe deasupra pieţei va trece un elicopter din care vor fi împrăştiate manifeste cuprinzând 20 de poeme create de artişti care au trăit pe viu Revoluţia.

20 decembrie

După adunarea festivă din Sala Mare a CJT, va avea loc, între orele 12.30-14.30, un moment aniversar dedicat constituirii Frontului Democratic Român şi declanşării Revoluţiei Române din decembrie 1989, în foaierul central al teatrului Naţional „Mihai Eminescu”şi respectiv Operei Naţionale Române din Timişoara, în organizarea Asociaţiei „Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara. Momentul va fi marcat şi de pornirea sirenelor, timp de trei minute. Urmaşii Eroilor Revoluţiei şi membrii Memorialului Revoluţiei Timişoara vor face o deplasare la Bucureşti. Se vor depune coroane, se vor spune rugăciuni, colinzi şi se vor aprinde lumânări în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Crematoriul Cenuşa, Cimitirul Eroilor Bucureşti, monumentul şi gura de canal de la Popeşti-Leordeni, unde se va oficia şi o slujbă religioasă. Pe scena din Piaţa Victoriei din Timişoara va avea loc, între orele 18-19, spectacolul festiv dedicat celei de-a 20-a aniversări a Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

23 decembrie
Manifestările de comemorare a 20 de ani de la Revoluţia din 1989 se încheie cu împărţirea luminii de la Bethleem şi concertul Filarmonicii Banatul din Timişoara, programate miercuri, 23 decembrie.

Comentarii

comentarii