Acasă Actualitate „Experienţa ERASMUS te face să vrei să schimbi lucrurile în România”

„Experienţa ERASMUS te face să vrei să schimbi lucrurile în România”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Adrian Manta – prefectul studenţilor UVVG, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice Finanţat de Comisia Europeană, programul de burse de mobilitate pentru studenţi ERASMUS îşi propune să susţină formarea profesională de viitori specialişti cu deschidere internaţională şi să faciliteze cooperarea la nivel internaţional între instituţii de învăţământ superior. O bursă ERASMUS nu reprezintă doar o şansă educaţională, include şi oportunitatea de a avea acces la un spaţiu cultural diferit şi de a te testa pe tine însuţi.
Mulţi tineri au auzit în mod sigur de bursele ERASMUS, dar din păcate nu toţi ştiu ce presupun exact acestea. Iţi propunem să afli mai multe lucruri despre aceste burse şi despre experienţa ERASMUS în Slovakia cu ajutorul lui Adrian Manta, prefectul studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Facultăţii de Ştiinţe Economice şi absolvent al Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare (F.E.D.E.). El, în ultimul an însă, a aplicat cu succes şi a studiat economia la Universitatea Mateja Bela din Banska Bystrica, Slovakia.

– Ce te-a determinat să faci pasul acesta de a aplica pentru o bursă în Slovakia? Care a fost motivul principal care te-a făcut să spui „Asta aş vrea să fac, asta aş vrea să încerc”?
– Cred că o bursă în străinătate este visul multor tineri, dar poate mai mult al studenţilor de la limbi străine. Este poate dincolo de dorinţă şi o necesitate de a cunoaşte ţara, cultura, poporul. În cazul meu aş putea spune că au fost mai multe motive principale care m-au determinat să aplic pentru o bursă în Slovakia: dorinţa de a-mi perfecţiona cunoştinţele de limba engleză, dorinţa de a cunoaşte mai bine această ţară, de a cunoaşte un alt tip de sistem de învăţământ, dorinţa de a vizita şi de a-mi testa capacitatea de adaptare într-un alt mediu, într-o altă ţară. Pot să vă spun că m-a impulsionat foarte mult domnul rector prof. univ. dr. Aurel Ardelean, căruia îi mulţumesc pentru această îndrumare şi pentru sfaturile pe care le-a oferit, pentru ceea ce face pentru studenţii universităţii.
– Care sunt diferenţele, din ceea ce ai sesizat tu, între sistemul nostru şi sistemul lor de educaţie?
– Este un sistem diferit de cel românesc, se pune accentul mai mult pe calitate decât pe cantitate, pe aprofundare decât pe acumulare, dar personal nu pot să spun că este un sistem ideal. Cursurile la ei sunt foarte interesante. În primul rând nu există vreun profesor care să nu se străduiască să aducă pe cineva la curs care să ne vorbească, să ne dea exemple cât mai practice. Se vede că în România se încearcă modernizarea sistemului educaţional şi acest lucru s-a văzut foarte clar prin măsurile pe care le ia Ministerul Educaţiei.
– Cum arată o sesiune în Slovakia?
– Sincer e mult mai grea decât o sesiune de examene în România, indiferent de universitate. În sesiune, de când mă trezeam până seara învăţam, lucram la studiile de caz pe care le primeam la cursuri, mergeam la bibliotecă şi stăteam ore în şir cu colegul meu Alexandru Iuga ca să reuşim să facem acele teme şi să ne pregătim pentru examene. Ieşeam din bibliotecă doar cât mergeam la masă. În schimb a trecut mult mai repede sesiunea decât aici.
– Care sunt avantajele unei astfel de burse?
– Sunt foarte multe. Faptul că înveţi într-un sistem de învăţământ cu totul diferit de cel românesc te face să îţi doreşti ca la întoarcerea în ţară să încerci să schimbi şi la noi lucrurile. Alte avantaje ar fi că înveţi o limbă străină foarte bine, îţi faci prieteni peste tot în lume. Dezavantaje nu am găsit încă. În schimb îmi e dor de timpul petrecut acolo şi de colegi.
– Ne poţi spune cum te-a schimbat experienţa ERASMUS?
– Pe mine personal m-a schimbat în bine. În primul rând că am căpătat mai multă încredere în mine, în capacitatea de a mă descurca singur în diverse situaţii, de a mă adapta, zic eu, aproape oricărui mediu. Cred că am devenit mult mai comunicativ şi mult mai deschis şi dispus să accept diferenţele de orice natură: cultură, religie, educaţie, stil de viaţă etc.
– Ce i-ai spune unui student care oscilează dacă să aplice pentru o bursă sau nu?
– Să plece! E cea mai tare experienţă pe care o poate trăi ca şi student. Sincer aş vrea să fiu student ERASMUS toată viaţa, dacă s-ar putea.

 
 

Comentarii

comentarii