Acasă Politica Exploziv: UE solicită sprijinul organizațiilor de presă

Exploziv: UE solicită sprijinul organizațiilor de presă

DISTRIBUIȚI

Este un document cu adevărat exploziv. Care trebuie citit cu mare atenție. De către cât mai mulți cetățeni. De către decidenții politici. Dar mai ales de către jurnaliști și organizațiile de presă ale acestora. În cazul nostru, Clubul de Presă. UE ne apără și ne solicită sprijinul pentru a ne apăra noi înșine.

În acest an electoral, în care toate statele Uniunii Europene trebuie să parcurgă câte patru rânduri de alegeri, un an unic în felul lui în istorie, în mod inevitabil nu numai clasa politică, nu numai cetățenii, ci și presa va fi supusă unui puternic stres și unor presiuni de tot felul. Unele dintre acestea, cum în mod corect semnalează Uniunea Europeană, vor viza restrângerea dramatică, prin fel și fel de mecanisme, a libertății de expresie. Și în primul rând controlul sofisticat al redacțiilor și al jurnaliștilor. Suntem avertizați asupra acestui pericol și ni se cere să reacționăm.

Public pe CorectNews – și evident că le pun la dispoziție și tuturor colegilor din presă, în primul rând membrilor Clubului de Presă – un excelent comentariu pe această temă semnat de cunoscutul jurnalist Cristian Unteanu. Pun la dispoziția Clubului de Presă în minutele următoare întregul material elaborat pe această temă de Uniunea Europeană. Îi provoc pe toți colegii mei ca împreună să elaborăm toate strategiile necesare de răspuns. Să activăm toate semnalele de alarmă existente, pentru a detecta pe parcursul acestui an orice tentativă de control a jurnaliștilor și de restricționare a libertății presei. Și, evident, va trebui să identificăm operațiunile de intimidare, de manipulare și de intoxicare puse la cale de către partidele politice, de către serviciile secrete sau efectuate prin intermediul mecanismelor statului subteran. Astăzi voi dezvolta această temă și la Gold FM, începând de la ora 13.30, când voi purta în acest sens o dezbatere cu Cozmin Gușă.

În cursul după-amiezii, vom elabora împreună și cu ceilalți membri ai Consiliului de Onoare un comunicat de răspuns și de întâmpinare către toate celelalte organizații ale ziariștilor europeni.

Îi vom reaminti cu acest prilej premierului Marcel Ciolacu de angajamentul pe care acesta și l-a asumat de a iniția o întâlnire-dezbatere cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului de Presă, care are drept obiectiv adoptarea unui set de măsuri prin care, în acest an, presa să fie tratată echitabil din toate punctele de vedere, asigurându-i-se accesul neîngrădit la informații corecte și complete, netrunchiate, astfel încât, la rândul nostru, să-i putem informa la timp și cât mai complet pe cetățeni asupra modului în care se desfășoară competiția electorală.

Comentarii

comentarii