Acasă Actualitate Expoziţii ale tinerilor artişti şi târguri de obiecte de colecţie, în spaţii...

Expoziţii ale tinerilor artişti şi târguri de obiecte de colecţie, în spaţii publice, la Timişoara?

DISTRIBUIȚI
Trei consilieri locali – social-democraţii Traian Stoia şi Radu Ţoancă şi democrat-liberalul Simion Moşiu – sunt iniţiatorii unui proiect de hotărâre privind rentabilizarea spaţiilor aflate în proprietatea municipalităţii în vederea creerii de resurse pentru întreţinerea acestora şi promovarea tinerilor artişti, elevi şi studenţi. Mai exact, consilierii municipali propun ca spaţiile disponibile din foaierul Teatrului german de Stat Timişoara(comun cu Teatrul maghiar de Stat), împreună cu cele două încăperi libere din cadrul Biroului de Urbanism de pe strada Alba Iulia să găzduiască târguri de numismatică, cartofilie şi filatelie, dar şi expoziţii de pictură, grafică, arhitectură pentru tinerii artişti ce nu-şi pot permite încă închirierea uni spaţiu expoziţional. Reprezentanţii Primăriei Timişoara aduc contraargumente şi propun respingerea proiectului de hotărâre.

 
Interes crescut pentru zonele centrale
 
“Având în vedere lipsa spaţiilor disponibile în zona centrală pentru expunerea de către colecţionari pasionaţi de numismatică, cartofilie, filatelie sau de obiecte vechi diverse, considerăm că ar face să crească interesul pentru a fi vizitate zonele şi spaţiile pe care municipalitatea le oferă acestor pasionaţi. Activităţile acestea (unde pot fi făcute chiar tranzacţii sau schimburi de obiecte) se vor desfăşura în zilele de sâmbătă şi duminică. Aceste spaţii propunem, de asemenea, să poată fi folosite în restul timpului pentru expoziţii ale tinerilor elevi, studenţi sau absolvenţi în vederea expunerii lucrărilor proprii într-o expoziţie, fără a avea de suportat pentru aceasta costuri ca şi la spaţiile expoziţionale clasice. În privinţa folosirii ca spaţii comerciale a parterului clădirilor de pe strada Mărăşeşti şi cele ce ţin de Teatrul de Păpuşi, considerăm că, în actualul context, chiriile percepute ar uşura sarcina municipalităţii în privinţa întreţinerii clădirilor pe care le are în proprietate”, se arată în motivaţia ce susţine proiectul de hotărâre. 
 
Contraargumente
 
Reprezentanţii Primăriei Timişoara explică, în referatul proiectului de hotărâre, de ce solicită respingerea acestuia. Referitor la spaţiul de pe strada Alba Iulia al Biroului de Urbanism, reprezentanţii municipalităţii spun că acesta este folosit de Instituţia Arhitectului Şef, dar şi pentru dezbateri şi întâlniri cu specialiştii din echipa de elaborare a PUG-ului Timişoarei. Cât despre spaţiile de la Teatrul German, explicaţia este că e nevoie de un punct de vedere al consiliului de administraţie format din beneficiarii imobilului respectiv: Teatrul German, Teatrul Maghiar, Teatrul Naţional Timişoara şi Opera Română Timişoara. În plus, în referatul semnat de viceprimarul Adrian Orza şi directorul Direcţiei Patrimoniu a primăriei, Nicuşor Miuţ, se sugerează că au fost omise unele aspecte: proiectul de hotărâre nu precizează cine va gestiona activităţile expoziţionale şi nu precizează dacă folosinţa este gratuită. În plus, reprezentanţii primăriei spun că susţin tinerii artişti, de opt ani fiind puse la dispoziţie diferite spaţii pentru expoziţii ale acestora, atât în clădirile instituţiei, cât şi în aer liber. 
 

Comentarii

comentarii