Acasă Cultura Expoziție itinerantă la Arad

Expoziție itinerantă la Arad

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Țăranului Român organizează în perioada 10-30 septembrie 2015, la Muzeul de Artă din Arad, expoziția de fotografie Bisericile Muzeului Țăranului. Consultant științific este dr. Georgeta Roșu, curator, Monica Morariu, iar fotografiile aparțin lui Mircea Tancău. Vernisajul va avea loc joi, 10 septembrie 2015, ora 17.
Expoziția conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn, care se află în custodia Muzeul Național al Țăranului Român: Lunca Moților construită în 1700, Mintia din sec. XVIII, Bejan de la sfârșitul sec. XVIII, Julița din 1787, Groșii Noi din 1807 și Troaș, din 1817.
 Bisericile de lemn reprezintă o realitate definitorie pentru geografia spirituală a poporului român de pretutindeni. Ele oglindesc fără echivoc, unitatea românească. Până la începutul sec. al XX-lea românii au creat şi s-au manifestat într-o adevărată civilizaţie a lemnului, remarcabilă în varietate, bogăţie şi rafinament în cadrul căreia bisericile de lemn au reprezentat apogeul ca expresie. Datând din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparţinând zonei Aradului (Groşii Noi, Juliţa, Troaş) şi Hunedoarei (Lunca Moţilor, Bejan), care fac obiectul acestei expoziţii este o elocventă mărturie a măiestriei meşterilor ţărani-zugravi. Deşi la origine ansamblul iconografic al acestor  biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic – Cina, Judecata şi Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului şi Învierea. De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli şi îngeri, chipuri de prooroci şi muceniţe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail şi Gavriil înconjuraţi de cete îngereşti.
Expoziția a mai fost la Gura Humorului, Focșani, Ploiești, Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara și Deva.

Comentarii

comentarii