Acasă Actualitate Familia Rusu ia înapoi compania Rus Savitar, după ce a vândut-o acum...

Familia Rusu ia înapoi compania Rus Savitar, după ce a vândut-o acum 5 ani unor investitori străini

DISTRIBUIȚI

Compania de investiții Greenbridge Partners, a cesionat înapoi famiei Rusu pachetul de acțiuni la producătorul român de mobilă Rus Savitar, care deține divizia de retail Casa Rusu, preluat în 2019, relevă date publicate în Monitorul Oficial. Simultan, reprezentanții suedezi ai fondului de investiții au fost retrași din Consiliul de Administrație. Operațiunea este derulată într-un context în care în vara anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, Rus Savitar, un business de peste 140 milioane lei și având mai mult de 600 de angajați, a intrat în concordat preventiv, la propria cerere, cu datorii totale de 106 milioane lei, fiind pregătit un plan de restructurare.

Casa Rusu are o experiență de aproape 30 de ani în domeniu, fiind unul dintre cei mai mari producători de mobilă la nivel național și lider la producția de PAL. Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie. Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI. Compania Rus Savitar este controlată la acest moment de Energomar (50%), deținută integral de Laura Rus, și Energoforte (50%), deținută integral de Cristian Rus, conform termene.ro.

Fondat în 1994 de către familia Rusu în Timiș, Grupul Rus Savitar – Casa Rusu este un jucător major în producția locală de mobilă, producând anual 2 milioane de mp de PAL din totalul de 6 milioane de mp disponibili în țară. Compania are la acest moment 602 angajați și deține o rețea de 20 de magazine proprii și 7 magazine partenere. Aproximativ 15% din producția totală ajungea la export în state precum Olanda, Belgia, Elveția, Franța, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Irak, Quatar, Emiratele Arabe Unite sau Japonia. Compania se prezintă ca având cea mai modernă linie tehnologică din sud-estul Europei, în localitatea Dudeștii Noi, la 15 kilometri de Timișoara, fiind pe locul 1 la producția de PAL, cu o cotă de piață de 33%.

În 2019, Greenbridge Partners a cumpărat 75% din acțiunile producătorului român de mobilă Rus Savitar, care deține divizia de retail Casa Rusu, controlat până atunci de familia Rusu din Timișoara. Greenbridge a fost fondată de Ola Rollén și Melker Schörling în 2015, în Suedia, având astăzi sediul la Londra.  Producția locală de mobilă este estimată la circa 2 miliarde euro, printre retaileri figurând Mobexpert, IKEA, Praktiker, Rus Savitar (Casa Rusu), Elvila, JYSK.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii