Acasă Actualitate Fenomenul Pitești sau reeducarea prin tortură – vernisaj la Memorialul Revoluției Timișoara

Fenomenul Pitești sau reeducarea prin tortură – vernisaj la Memorialul Revoluției Timișoara

DISTRIBUIȚI

Memorialul Revoluției de la Timișoara, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal au inaugurat expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”, sâmbătă 9 martie, la sediul de pe strada Oituz.

Expoziția itinerantă este bilingvă (română/engleză) și conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite.

În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților bănățeni, care au trecut prin Fenomenul Pitești şi o zonă unde vizitatorii pot consemna gândurile și impresiile lor.

Vernisajul a avut loc, sâmbătă, 9 martie 2024, la Memorialul Revoluției din Timișoara, în prezența a numeroși istorici, oameni de cultură, revoluționari, studenți și elevi.

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la acest eveniment a participat părintele vicar Ionel Popescu. Preacucernicia Sa a rostit un cuvânt despre fiii și fiicele Bisericii noastre, în rândul cărora s-au aflat preoți bănățeni, care au trecut prin infernul Piteștiului și al temnițelor comuniste ori au fost deportați în Bărăgan.

„Astăzi este una din zilele de mare importanță din calendarul Bisericii Ortodoxe, în care îi pomenim pe cei  40 de Sfinți Mucenici din Sevastia Armeniei, care și-au jertfit viața pentru apărarea credinței. Tot în această zi îi comemorăm și pe eroii și martirii neamului nostru românesc, care s-au opus cu mult curaj unui sistem opresiv, comunist ateu, ce încerca să distrugă credința si valorile noastre naționale.

Expoziția pe care o vizionăm la Memorialul Revoluției este  impresionantă și emoționantă. Ne reamintește de momentele tragice ale experimentului criminal care a avut loc la Pitești, prin care au trecut fiii și fiicele Bisericii noastre, în rândul cărora s-au aflat mulți studenți.

În această expoziție vedem obiecte ale torturii folosite în acest experiment și condițiile inumane în care au fost prigoniți acești luptători anticomuniști, adevărați martiri ai credinței și ai  libertății”, a spus preotul Ionel Popescu.

Cunoscută  drept „Fenomenul Pitești”, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură”, această formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, însă violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor.

Sinistra acțiune a avut loc la Pitești, între noiembrie 1949 și mai 1951, peste 600 de studenți fiind supuși torturilor, dar a fost extinsă și în alte penitenciare, începând cu primăvara anului 1950, în care alte sute de deținuți politic au fost torturați.

Comentarii

comentarii