Acasă Cultura Festivalul Stele de mâine 2016 a avut loc la Timișoara

Festivalul Stele de mâine 2016 a avut loc la Timișoara

DISTRIBUIȚI

lic calderon bÎn sala de festivități a Liceului J. L. Calderon s-a desfășurat recent Festivalul național de creație și interpretare „Stele de mâine” aflat la a X-a ediție, organizat de Asociația Culturală TOTAL ART’ și Consiliul Județean Timiș, în colaborare cu Clubul European din Timișoara și Liceul J.L.Calderon, fiind cofinanțat de C.J.T.
Participanții din mai multe zone ale țării (Iași, București, Oradea, Tn.Severin, Motru, Petroșani, Slobozia, Vulcan, Hunedoara, Arad, Lugoj, Timișoara etc. și chiar din Republica Moldova) au evoluat pe grupe de vârstă de la 6-8 ani până la peste 25 ani. Genurile muzicale prezentate în concurs au fost grupate pe trei secțiuni: pop-rock-blues-jazz, folclor și lied-șansonetă-canțonetă.
Din juriu au făcut parte: prof. univ. dr. Lucian Roșca și cunoscutul interpret al cântecului bănățean, Petrică Moise (invitați în special pentru secțiunea folclor); d-na Anca Pârlog, de la Next Star Studio, din București și d-nul Biro Sandor, de la Studio Randi – Casa de productie Famous Producțion, București (invitați în special pentru secțiunea pop-rock-blues-jazz), președinte fiind conf. univ. dr. Rodica Giurgiu. D-nul Biro Sandor este bine cunoscut drept compozitor al șlagărului interpretat de Delia, Ce are ea. A mai existat și un juriul al profesorilor, care a avut propria ierarhizare a interpreților (a mediilor).
Trofeul de 1.000 lei a fost câștigat de către Silvia Antemia, studentă la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Premiile I, II, III s-au acordat în bani, însă toți participanții, indiferent de prestația lor artistică, au primit pe lângă diplome, caiete-program, afișe și cadouri în obiecte peronalizate cu date ale evenimentului.
Au fost incluse și două microrecitaluri: ale actriței Sabina Bijan, acompaniată la pian de Alexandru Reisz și ale asistenților universitari Darius Iordănescu și Dianna Popa Vasiu (pian), care au adus un plus de valoare și eleganță festivalului. De altfel d-nul Darius Iordănescu a fost și prezentatorul evenimentului.
S-a remarcat în mod deosebit, faptul că unii tineri (chiar și copii) s-au prezentat la două sau chiar la toate cele trei secțiuni ale festivalului, ceea ce înseamnă că tot mai mulți interpreți înțeleg că în epoca modernă nu există granițe rigide, care să delimiteze strict genurile muzicale, iar prin practicarea acestui mod de a cânta pur și simplu, tânărul își creează un plus de naturalețe în execuția pieselor muzicale și își îmbogățește inflexiunile glasului. De exemplu: Cecilia Novaconi (categoria 15 – 17 ani) a obținut premiul I la secțiunea pop-rock-blues-jazz și mențiune la secțiunea folclor, iar de la juriul profesorilor a avut premiul I la ambele secțiuni; Delia Stana de Petroșani, la doar 8 ani a obținut premiul I atât la muzică ușoară cât și la folclor; Doinița Ioniță (categoria 12 – 14 ani) din Râmnicul Sărat a obținut premiul I atât la prima cât și la a treia secțiune a festivalului.
Rezultatele concurenților se datorează și profesorilor îndrumători, dintre care amintim: d-na Marilena Chircă de la Colegiul Național de Artă Ion Vidu, d-na Alina Aionese de la Liceul de Artă din Reșița, d-na Desanca Lalici de la Casa Tineretului din Timișoara, Laura Roșu de la Palatul Copiilor din Arad, d-na Angelica Urs din Arad etc.
Din Timișoara, pe lângă Cecilia Novaconi, au obținut premii Dorina Scherer  Premiul II la clasic) Adriana Onceanu (Premiul II – muzică ușoară), iar la categoria peste 18 ani, secțiune pop-rock-blues-jazz, Cătălina Nedelcu (premiul I), Nicoleta Hăpăianu (premiul II), Sergiu Vonvea (premiul III); de asemenea, Ligia Tipunuț (premiul I – clasic), Toth Csilla (premiul III – clasic). La categoriile de vârstă între 8 – 16 ani, au obținut distincții Gheorghiță Ana (premiu special) și Andreea Katona (mențiune). Majoritatea premiilor au plecat către alte județe. La secțiunea de creație au obținut premii Alina Giurgiu (Jais) – premiul I și Sabina Bijan – premiul II. Anca Pârlog de la Next Star Studio a oferit cel mai frumos cadou participanților din orașul nostru, prin afirmația că a fost impresionată de valoarea artistică a prestațiilor tinerilor din Timișoara care au o pregătire tehnică și vocală foarte bună.
La festivitatea de premiere, Petrică Moise a creat momente emoționante, prin exemplificări ale unor caracteristici specifice cântecului popular. D-nul Sandor Biro de la Famous Production a vorbit despre modalitățile prin care tinerii pot atinge performanțe de nivel național, dar și despre impedimentele care în mod inconștient, sunt create de către familie și profesori (care evită să spună adevărul despre neperformanța elevilor lor, pe care îi laudă în mod nejustificat). În încheierea festivalului candidați și părinți au discutat liber cu membri ai juriului, primind răspusuri concrete la nenumerate întrebări și nelămuriri, fapt ce a contribuit la eficiența și reușita Festivalului Stele de mîine, aflat la ediția jubiliară.

Comentarii

comentarii