Acasă Actualitate Forumul Vocațional Rotary Aspire 2017 a început, sâmbătă, în Sala Multifuncțională a...

Forumul Vocațional Rotary Aspire 2017 a început, sâmbătă, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

DISTRIBUIȚI

sambata rotarii CJTForumul Vocațional Rotary Aspire 2017, ediția a V-a, a început, sâmbătă 6 mai, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, cu mesajul său generos pentru progres social și umanitate și cu o multitudine de teme actuale despre inovație, inteligență, integritate, interculturalitate, inspirație și, mai ales, despre vocație.

Forumul este un proiect comun al cluburilor Rotary din Timișoara care a luat naștere în urmă cu cu cinci ani la inițiativa lui Marian Mocan și a lui Horia Vișoiu. Astfel, Cosmin Grapini, președintele Forumului, a explicat ce înseamnă acest eveniment care îi aduce la aceeași masă pe toți rotarienii din Timișoara, indiferent cărui club aparțin.  
“Nu întâmplător ne desfășurăm activitatea în acest spațiu, în centrul de comandă al capitalei Banatului, într-o sală în care se iau decizii foarte importante pentru județ și unde noi mizăm că pereții au urechi și că ideile noastre se vor face auzite și poate vom putea să influențăm pe această cale direcția în care se îndreaptă regiunea și țara noastră. Forumul Vocațional a început ca o ambiție și o provocare sub inspirata conducere a doi oameni: Marian Mocan, guvernator Rotary la vremea respectivă, și Horia Vișoiu, ei au înfăptuit minunea rotariană, unică pentru România și Moldova, de a pune toate cluburile din oraș la aceeași masă, de lucru, la un proiect comun, fără orgolii și ambiții personale și fără pretenții de paternitate, înfăptuind practic un exercițiu de altruism. Acesta este Forumul Vocațional.  Nu este o afacere, nu facem bani din asta, dimpotrivă, cheltuim bani, și o facem fiindcă noi credem că cel mai important proiect al unui grup de cluburi de servicii îl reprezintă nu doar stingerea unor incendii, care apar din când în când în comunitate, ci și prevenția viitorului nostru. Asta înseamnă să fii rotarian, să fii implicat în societate și să îți pese de semeni tăi. Noi aici ne propunem să fim un laborator de idei fără perdea. Avem privilegiul ca împreună să punem la bătaie idei, provocări din diverse domenii, pentru a da exemple pozitive, iar rotarienii au datroria de a arăta acest lucru, fiindcă rotarienii trebuie să fie reprezentativi pentru breslele lor și pentru comunitate, iar noi nu ne facem altceva decât datoria, prin acest Formul Vocațional Aspire”, a declarat Cosmin Grapini.

 

Horia Vișoiu a spus o poveste cu tâlc care exemplifică serviciul vocațional Rotary
“Un rotarian a aflat despre fondurile europene care sprijină creșterea competitivității în România. El a apelat la un alt rotarian care scrie proiecte și a reușit să câștige finanțarea. A cumpărat un utilaj și a ieșit pe piață cu un produs nou: suport de biciclete. Avea un alt prieten care a promovat în Timișoara mersul pe bicicletă, ca alternativă sănătoasă la circulația rutieră. A decis să ofere aceste suporturi de biciclete cetățenilor în locurile cele mai circulate: prin spitale, școli sau muzee. Un alt coleg a spus că firma la care lucrează sprijină astfel de activități și a sponsorizat acel proiect. Astfel, că prin sprijinul celui mai nou club Rotary Kids vor fi distribuiți suporții de biciciclete în școli. Iată ce înseamnă serviciul vocațional rotari. Știm unii de alții în ceea ce suntem implicați și colaborăm profesional, pentru a beneficia în final comunitatea. Asta e importanța serviciului vocațional. În Rotary, sunt cinci căi de servicii: de club, vocațional, a treia cale ține de comunitate cu proiectele pe care le desfășurăm, urmează calea cu deschiderea relațiilor internaționale, după aceste patru etape bine puse la punct, urmează serviciul noua generație, adică transmiterea moștenirii către generațiile viitoare. Acesta este Rotary”, a spus Vișoiu.

Cel mai activ europarlamentar român, Maria Grapini, care până acum a avut 300 de activități europene și luări de cuvânt în Parlamentul European, a vorbit despre umanism și solidaritate. “Sunt rotariană și past-președinte al Clubului Rotary Ripensis. Forumul Vocațional Rotary este foarte bun și mă bucur că Timișoara l-a creat și este locul unde se desfășoară. Am participat la eveniment în fiecare an, fiindcă este o nevoie de comunicare. Tema pe care o prezint este “Umanismul și solidaritatea mențin pacea și dezvoltă națiuni”. Eu cred că umanismul și solidaritatea duc spre o lume mai bună, spre o viață mai bună, spre pace și cred că umanismul și solidaritatea trebuie să existe la nivel de familie, de țară și de Uniunea Europeană”, a explicat Grapini.

Horațiu Rada a vorbit despre succes și despre implicarea rotarienilor, în sprijinul comunității și al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu titlul „Da, putem!”. „Sunt lucruri care se pot face în timp și în echipă. Am ales titlul expunerii „Da, putem!” , fiindcă de-a lungul timpului, în cei 20 de ani, de când am înfăptuit o afacere, Cons Electrificare Instal, a însemnat consecvență, seriozitate, fidelitate, respect în tot ceea ce facem. Am venit la forum cu acest mesaj și pentru faptul că lumea trebuie să înțeleagă că e nevoie de noi, rotarienii. Avem nevoie de unitate de consecvență și de afirmare constantă. Domeniul serviciilor energetice este vital pentru oraș și pentru comunitate. Eu sunt și alături de Fundația Laurențiu Ciucur și de Telemaratonul speranței, de la început, în urmă cu 25 de ani. Atunci am fost simplu voluntar. Participam la partea de promovare a evenimentului. După ce am pus pe picioare propria afacere, am devenit sponsorul Telematonului speranței, partener și organizator. Iată că „Da, putem!” să susținem Telemaratonul speranței și proiectele rotari”, a spus Horațiu Rada.

Maria Mocan, past-guvernator Rotary, a reamintit de începuturile Forumului Vocațional.
“Ideea de la care a început Formul Vocațional a pornit de la mine și de la Horia Vișoiu. Eu mă bucur că atunci am avut o echipă de excepție. Fiindcă aproape tot ce am lansat în acea perioadă s-a continuat. Amintesc numai de Promenada inimilor, care a ajuns să se desfășoare în 40 de orașe. Participarea la acest forum nu este o obligație, ci o plăcere. Pentru mine este o plăcere să vin aici. Mulțumesc tuturor colegilor”, a spus prof. univ. dr. Mocan

“Îmi amintesc cu plăcere de începuturi, de acum cinci ani, când Horia Vișoiu ne-a adunat la o masă și a reușit să depășească limitele impuse de un club. Forumul Rotary înseamnă inovație, inspirație, inteligență, integritate, interculturalitate, acestea caracterizează activitatea rotariană. Mă bucur că am fost și sunt alături de această echipă, de cinci ani. Pentru Districtul România Republica Moldova ceea ce se întâmplă în Timișoara este un eveniment marcant și demn de urmat și vreau să extindem la nivel național ceea ce se întâmplă aici”, a fost mesajul lui Cristi Jurji, guvernatorul Rotary Districtul România –Republica Moldova.

Avocatul Luminița Peri Țundrea a spus o poveste emoționantă și personală despre ce înseamnă vocația rotariană.
“Când eram adolescentă, am vrut să mă fac actriță. Familia mea a fost disperată și a căutat multe metode de a mă convinge să nu fac acest lucru, că o muncă pe scenă este o muncă foarte grea și istovitoare și prea puțin profitabilă financiar. Am ascultat sfaturile părinților ca o fetiță cuminte și am renunțat la actorie și la pasiunea de a cânta și m-am făcut avocat. Nu pot să nu spun că pe scena avocaturii nu poți să devii un foarte bun actor. Este o muncă frumoasă care îmi place, dar după ani de zile de experiență, am realizat că din viața mea lipsea ceva – muzica și uneori acel ceva care îți stârnește pasiunea, entuziasmul, dorința de a merge mai departe. Cu toții căutăm să experimentăm acele stări care ne fac să ne simțim altfel, când ne trezim dimineața cu starea aceea de entuziasm al începuturilor din copilărie, când bucuriile erau simple, eram fericiți și totul era cum trebuie. Aceasta înseamnă vocație când sinele tău se aliniază cu ceea ce faci, e momentul când vibrezi la unison cu tine însuți, e momentul când, deși muncești de dimineață până seara, nu simți că muncești. Viața are un sens, o direcție și un rost și acesta este lucrul pe care mi-l doresc pentru mine și pentru noi toți, fiindcă în lipsa acestei bucurii simple în fiecare dimineață că a început o nouă zi, viața noastră își pierde culoarea, strălucirea și frumusețea. Eu cred că este dreptul nostru să trăim la aceste cote maxime, în fiecare zi și în fiecare clipă. Este ceea ce ne-a fost dat și ceea ce putem să realizăm, este și motivul pentru care în acest Forum Vocațional i-am rugat pe speekeri să vorbească de acele lucruri care îi animă, care îi fac fericiți și le stârnește bucuria și entuziasmul”.
În prima zi, au vorbit 20 de rotarieni, în Sala Multifuncțională a CJT, iar duminică 7 mai, dezbaterile vor continua la Fabrica de bere, unde vor urma alți 15 speekeri, care își vor expune temele de discuții.

Comentarii

comentarii