Acasă Eveniment Fostă profesoară, moare de frig în stradă

Fostă profesoară, moare de frig în stradă

DISTRIBUIȚI

Timişoara – a doua patrie pentru vagabonzii din întreaga ţară
Caz incredibil la ieşirea din Timişoara, pe Calea Aradului. De aproape o lună, o femeie de 51 de ani s-a mutat cu bagaje, plapumă şi perne în mijlocul străzii. Patul i-a devenit o fâşie de asfalt, iar perna şi-o aşează pe o bucată de bordură. Femeia este o mai veche cunoştinţă a poliţiştilor. Ea a fost, de-a lungul timpului, de mai multe ori luată la întrebări. De fiecare dată a fost greu de abordat… Fostă profesoară, actuală boschetară, timişoreanca şi-a pierdut casa, rudele şi prietenii, după ce a trecut printr-o gravă depresie. În urma câtorva sesizări, poliţiştii comunitari au avut, luni, o tentativă de a sta de vorbă cu femeia pentru care strada a devenit acum a doua casă. Nu a fost cu putinţă…

A pierdut tot ce se putea pierde…

Fosta profesoară nu vrea să mai audă de lume şi de autorităţi. Ea le-a creat din nou probleme poliţiştilor, care au încercat să o ia cu binişorul. „Femeia care şi-a făcut dormitor în stradă este cunoscută de poliţişti ca având probleme psihice. Se pare că este o fostă profesoară care a pierdut totul din cauza problemelor. Ea va fi dusă la clinica de pe Văcărescu, când va fi reţinută. Azi (n.r. – luni), când poliţiştii au încercat să stea de vorbă cu ea, femeia a rupt-o la fugă printre blocurile din zonă şi a început să urle”, spune Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara. Situaţia adulţilor născuţi în Timişoara şi rămaşi din diferite motive fără case este extrem de ingrată. „Persoanele fără adăpost care nu au domiciliu în Timişoara şi sunt depistate de poliţişti sunt duse la gară, urcate în primul tren şi îndrumate către localităţile de domiciliu. Minorii sunt duşi la Centrul de Zi şi de Noapte pentru Minori, iar adulţii pot fi cazaţi doar peste noapte la azilul de pe Brâncoveanu. Aici există puţine locuri”, mai spune Daniela Seracin.

Timişoara – raiul vagabonzilor

De la începutul anului, poliţiştii au trimis acasă, către localităţile de domiciliu, aproximativ 300 de persoane găsite pe străzile Timişoarei. Nu toţi au fost şi amendaţi, însă. Procesele-verbale se întocmesc doar dacă boschetarii îşi fac de cap… „De obicei, dintre oamenii străzii sunt amendaţi cerşetorii, cei ce consumă alcool, provoacă scandal sau fac gunoi. Noi îi trimitem acasă, ei iau primul tren şi vin înapoi. Este o situaţie sensibilă, până la urmă, nu le putem interzice dreptul la liberă circulaţie”, susţine Daniela Seracin. Dintre oamenii străzii care vagabondau la Timişoara şi erau originari din alte locuri ale ţării există şi recordmani. Oameni fără adăpost care în câteva luni au fost trimişi de zece ori acasă şi tot de zece ori s-au întors vrăjiţi parcă de capitala Banatului. Numărul total de îndrumări spre localităţile de domiciliu efectuate de Poliţia Comunitară Timişoara, în primele 9 luni ale lui 2009, este de 584, aproape dublu decât numărul persoanelor depistate fără adăpost şi care nu aveau domiciliu în oraşul de pe Bega.

Comentarii

comentarii