Acasă Actualitate Fostul suveran Mihai I, ctitor al templului cultural și academic al Timișoarei

Fostul suveran Mihai I, ctitor al templului cultural și academic al Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Timișoara academică și culturală își leagă numele de cel al fostului suveran al României, Regele Mihai I, care a ctitorit universități de stat, Universitatea de Vest Timișoara (UVT, 30 decembrie 1944), Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” (UMF,1945) și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB, 1945), cea din urmă fiind singura din țară care-i poartă numele.

 Prin Decret Regal au fost înființate și Opera Națională Română din Timișoara și Filarmonica Banatul.

”Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ‘Regele Mihai I al României’ din Timișoara transmite sincere condoleanțe familiei Majestății Sale. Comunitatea noastră este îndoliată și profund marcată de trecerea la cele veșnice a celui care, în anul 1945, a devenit ctitorul Facultății de Agronomie din Timișoara, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin personalitatea sa marcantă, prin activitățile de promovare a spiritului național și de păstrare a valorilor societății românești, Majestatea Sa va rămâne veșnic în gândurile, inimile și spiritul tuturor celor care l-au cunoscut și care astăzi îi sunt recunoscători. Trecerea în eternitate a Majestății Sale Regele Mihai I al României a înlăcrimat întreaga noastră comunitate academică, în numele căreia transmit Casei Regale a României cele mai sincere mesaje de condoleanțe și de susținere, în aceste momente cu o încărcătură emoțională inegalabilă. Odihnească-se în pace cel care al cărui nume va fi purtat de universitatea noastră pentru totdeauna: Regele Mihai I al României!”, a declarat pentru AGERPRES rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, prof. dr. ing. Cosmin Alin Popescu.

În semn de recunoștință pentru ctitorirea templului cultural și academic din Timișoara, Regelui Mihai i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului și a primit distincția Doctor Honoris Causa al celor patru universități de stat.

“Majestatea Sa Regele Mihai este deja o statură istorică în rândul timișorenilor, fiind probabil cel mai iubit șef de stat din România modernă. Legăturile Regelui cu Timișoara sunt profunde, iar populația acestui oraș s-a manifestat în repetate rânduri în favoarea regelui, începând cu manifestările din 1945 ale elevilor și studenților din Timișoara. Majestatea Sa este ctitor al unor importante instituții culturale din oraș (UVT, UMF, USAMVB, Catedrala Mitropolitană și Filarmonica). După Revoluție, Majestatea Sa a avut întotdeauna o poziție pozitivă față de acest oraș pe care l-a vizitat de mai multe ori. Orașul, la rândul său, i-a fost recunoscător și l-a declarat cetățean de onoare”, declara fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu.

Regele Mihai a fost cel care a semnat în 1945 decretul regal de înființare a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. La acea vreme, Universitatea era a doua instituție de învățământ superior din oraș, după UVT, înființată tot prin Decret Regal semnat de fostul suveran al României.

Arc peste timp, figura regelui va rămâne imortalizată și prin cele două busturi din bronz amplasate în fața Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și în curtea Universității Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, dar și printr-o frescă aflată de la intrarea în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. (sursa: Agerpres)

Comentarii

comentarii