Acasă Actualitate Fără pseudo-studenţi în universităţi

Fără pseudo-studenţi în universităţi

DISTRIBUIȚI

„Sunt împotriva oricărei iniţiative care facilitează accesul în universităţi a persoanelor în mod indubitabil nepregătite, poate chiar nedotate pentru studii superioare”, spune senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş Ideea de a-i primi pe cei care au terminat liceul şi nu au luat bacul în universităţi, pentru a face măcar un an de studenţie, nu i se pare prea fericită senatorului liberal Nicolae Robu şi nici deputatului PNL de Timiş, Horia Cristian. Practic, s-a propus ca absolvenţii care nu au luat bac-ul să beneficieze de un an pregătitor la facultate, în condiţiile ce vor fi puse de către senatul fiecărei universităţi. Propunerea, prezentată de altfel şi la Cluj, de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la sfârşitul săptămânii trecute, mai prevede şi obligativitatea statului de a-i susţine financiar pe absolvenţii de liceu, cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj.

„Este un proiect de lege absolut trist”

„Forţa de muncă în România este foarte puţin mobilă. Este un proiect de lege absolut trist – primiriea în facultăţi a liceenilor care nu au luat bacul. Pot să înţeleg universităţile particulare. Învăţământul românesc se află într-un moment de cumpănă şi prima condiţie e să recunoaştem că avem probleme. Nu o să recunoştem că avem această problemă prin inventarea unei noi categorii de pseudo-studenţi. Eu nu pot fi de acord cu un asemenea proiect. Fie că-i vrem, fie că nu, România are nevoie de muncitori. Să inventeze o categorie de pseduo-studenţi, care să mai fie şi susţinuţi de guvern, prin acordarea unui ajutor de şomaj…”, spune deputatul de Timiş.

„Nu mai putem continua să ne amăgim”

„Aşa cum am mai declarat, în opinia mea, examenul de bacalaureat din acest an s-a desfăşurat în condiţii bune, cu subiecte adecvate şi cu măsuri eficiente împotriva copiatului. Explicaţia eşecului unui număr mare de absolvenţi de liceu rezidă în necorespunzătoarea lor pregătire. Mai mult, eu consider că majoritatea acestora – a celor care nu au promovat – nici nu ar fi trebuit să ajungă la un examen de bacalaureat, ei ar fi trebuit să urmeze şcoala profesională şi să devină buni meseriaşi, de care societatea are atâta şi atâta nevoie. Nu mai putem continua să ne amăgim tinerii că toţi sunt dotaţi să facă studii superioare, când ştim bine că lucrurile nu stau astfel. În plus, n-avem voie să cultivăm şi nici măcar să lăsăm nepenalizată ideea că cetăţenii fără studii superioare ar fi cetăţeni de rangul doi. Dimpotrivă, trebuie să-i respectăm ca atare şi pe ţărani, şi pe muncitori, şi pe funcţionari şi chiar pe cei fără calificare, atâta vreme cât ei sunt harnici, corecţi şi cinstiţi şi fac lucruri utile pentru societate, lucruri fără de care societatea nu poate fi imaginată. Prin urmare, subsemnatul sunt împotriva oricărei iniţiative care facilitează accesul în universităţi a persoanelor în mod indubitabil nepregătite, poate chiar nedotate pentru studii superioare. Numai ţinând ştacheta sus – şi pentru studenţi, şi pentru cadrele didactice, deopotrivă – putem însănătoşi sistemul românesc de învăţământ superior”, declară prof.dr.ing. Nicolae Robu, rectorul UPT, secretarul Comisiei de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României.

 

Comentarii

comentarii