Acasă Actualitate Fundația “Pentru Voi” Timișoara nu se lasă! Cere sprijinul Avocatului Poporului

Fundația “Pentru Voi” Timișoara nu se lasă! Cere sprijinul Avocatului Poporului

DISTRIBUIȚI

Prin ordonanţa de urgenţă dată la sfârșitul săptămânii, Guvernul României desfiinţează unităţile protejate din cadrul ONG-urilor, inclusiv pe cea din cadrul Fundației “Pentru Voi” Timișoara, care funcționează cu mare succes de 10 ani. De aceea Laila Onu, directorul Fundației Pentru Voi Timișoara, nu se lasă și solicită sprijinul Avocatului Poporului.

“E un fel de “naţionalizare” a conceptului de unitate protejată fără personalitate juridică, care poate funcţiona doar în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice. Noi credem că este o prevedere care încalcă Constituţia (are efecte retroactive cu privire la UP-urile existente în ONG-uri, pe care le desfiinţează fără nici o justificare, limitează dreptul la asociere prin limitarea obiectului ONG-urilor, încalcă principiului constituţional al liberei concurente fără vreo motivare rezonabilă). Drept pentru care ne vom adresa Avocatului Poporului şi îi vom cere să conteste aceste prevederi din Ordonanţă la Curtea Constituţională”, a declarat Laila Onu, directorul Fundației Pentru Voi Timișoara.

Ordonanţa se aplică începând cu 1 septembrie, ceea ce înseamnă sfârşitul Unităţii Protejate Pentru Voi, după 10 ani de activitate.

“Când am înfiinţat UP-ul, scopul nostru a fost să creăm locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe, pentru care nu găseam locuri de muncă pe piaţa liberă. Pe parcursul celor 10 ani, am angajat 90 de persoane cu dizabilităţi intelectuale în UPul nostru. De 2 ori, unitatea protejată ne-a salvat cele 9 servicii sociale licenţiate pe care le oferim pentru 200 adulţi cu dizabilităţi: odată în 2012, când guvernul de atunci a reuşit să blocheze rambursările pe proiectele europene POSDRU şi a doua oară anul trecut, când formulările confuze din legislaţia subvenţiilor ne-au limitat cheltuielile eligibile şi a trebuit să acoperim o parte însemnată din costuri din fonduri proprii. Munca noastră pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi a fost răsplătită cu premii internaţionale: la Viena, Paris, Bruxelles şi naţionale: Marele Premiu al Galei Societăţii Civile , antreprenoriat social EY. La finalul impus de decizia Guvernului, aş vrea să mulţumesc celor 80 de companii multinaţionale, naţionale şi locale, care au colaborat cu unitatea noastră protejată! Datorită lor, 90 persoane cu dizabilităţi intelectuale severe au avut un loc de muncă!  Dragi colaboratori, noua legislaţie nu va mai permite să cumpăraţi produse din unităţi protejate, dar puteţi să nu plătiţi taxe statului, angajând persoane cu dizabilităţi! Noi vă stăm la dispoziţie cu toată expertiza pe care o avem: instruire în limbaj uşor de înţeles, adaptare la locul de muncă, mentorat, job-coach.  Aşteptăm cu interes ca instituţiile publice din Timişoara să-şi înfiinţeze unităţi protejate. Cum vor vinde produsele realizate, având în vedere contabilitatea bugetară, şi în ce măsură scopul unei instituţii publice este să desfăşoare activitate economică, numai Ministerul Muncii ştie. Noi promitem să-i sprijinim dacă vor să angajeze persoane cu dizabilităţi intelectuale”, este mesajul Lailei Onu.

 

Comentarii

comentarii