Acasă Actualitate Fundaţia Timişoara ’89 nu este azil de bătrâni. ”Din dorința lor de...

Fundaţia Timişoara ’89 nu este azil de bătrâni. ”Din dorința lor de a arată că sunt operative, instituțiile statului fac acum niște excese revoltătoare”

DISTRIBUIȚI

După scandalul “căminelor morții” din Voluntari, echipe mixte din partea instituțiilor statului au ieșit în teren pentru a verifica în ce condiții sunt îngrijiți bătrânii în centrele sociale din România. După ce ani de zile au stat pasive, autoritățile se comportă acum abuziv, controalele fiind parcă menite să găsească nereguli, pentru a arăta că la nivelul instituțiilor statului ”se lucrează”.

În Timișoara, s-a reușit performanța de a opri activitatea unui cămin pentru persoane fără adăpost, după ce au fost găsite nereguli la bucătărie, dar şi în contractele de muncă ale personalului. 

”În această dimineaţă am emis ordinul  de constituire a unei comisii mixte prin care toate centrele rezidenţiale pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi de pe raza judeţului Timiş să fie  controlate. Vor participa toate instituţiile cu abilităţi în acest sens, de la DSP; Protecţia Consumatorului, DSV, Agenţia de Plăti şi Inspecţie Socială şi până la ISU, Poliţie şi Poliţia Economică (…) Chiar în acest moment, una din cele 3 comisii mixte scrie un proces verbal prin care se închide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Opre, nr.24, Fundaţia Timişoara ’89, ce-i drept, este un centru care găzduieşte persoane fără adăpost. S-au constatat probleme majore şi centrul va fi oprit. Înţeleg că nu există autorizaţie ANSVSA pe bucătărie, probleme de igienă. Persoanele vor fi relocate la alte centre sau dacă este cazul la unităţi spitaliceşti. În acest moment identificăm soluţii, avem o celula de criză care lucrează la nivelul prefecturii. Aş dori să mai adaug faptul că pe lângă căminul de lux unde sunt pe mii de euro cazaţi bătrânii şi e şi bine că există, noi le verificăm pe toate. (…) E vorba de sume cuprinse intre 4000 – 6000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacienţilor şi de mai multe condiţii. Sunt bani frumoşi la mijloc şi nu putem pe banii noştri să ne batem joc”, a declarat prefectul de Timiş Mihai Ritivoiu.

Potrivit prefectului, în acest centru sunt 45 de locuri de cazare.

”Capacitatea este de 45 de persoane. Nu ştiu câte persoane erau acum la faţă locului. Ştiu că cele cu regim pentru persoane fără adăpost se cazează şi în cursul după-amiezii, serii, nu stau toată ziua acolo”, a mai spus Ritivoiu.

”Din dorința lor de a arată că sunt operative, instituțiile statului se fac acum niște excese revoltătoare”, spune Petru Ilieşu, directorul Fundaţiei Timişoara ’89.

Petru Ilieşu a explicat că toate neregulile constatate vor fi remediate în două-trei zile, acestea fiind unele minore. ”Din cele 17 camere ale căminului au fost găsite ”probleme” în două: o cameră ce tocmai fusese igienizată și zugrăvită, în care au mai rămas câteva cutii cu vopsea și materiale de curățenie, și cea de a doua, în care au fost găsite câteva muște moarte pe pervaz”, spune Ilieși

”Acum e un hei rup peste tot, acum s-au trezit. Problemele fundamentale nu ţin de micile deficienţe pe care le au unii şi alţii, ci ţin de insuficienţa centrelor. Asta e marea problema. La noi sunt bolnavi proveniţi de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia, nu au voie să îi ţină decât o anumită perioadă de timp, ce facem cu oamenii ăştia? Acum vorbim de relocare. Spuneţi-mi unde se va face o relocare. Mergeţi la toate centrele din Timişoara şi vedeţi că nu sunt pline, sunt arhi-pline, pentru că nu există suficiente centre. Unde se duce un tânăr de 27 de ani cu retard psihic şi alte afecţiuni psihice, unde se va duce el după 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislaţie. Nu neg problemele interne pe care le avem aici, nu cred că sunt lucruri atât de grave pentru că s-au găsit poate patru kilograme într-un congelator de… rătăcite acolo. Ne-au dat o suspendare până la momentul în care noi remediem, dar noi în 2-3 zile putem remedia, dar nu sunt lucruri grave, punga aceea de alimente care se va arunca, apoi mai sunt probleme la contracte care trebuie să le  actualizăm. Nu puteam funcţiona, dacă nu aveam licenţă. Avem şi decret de utilitate publică. E prima organizaţie umanitară înfiinţată în România. Lucrurile nu sunt aşa de grave. Trebuie făcute nişte actualizări ale situaţiei, trebuie să ajungem la zi”, a mai declarat Petru Ilieşu.

Înfiinţată de Petru Ilieşu, sprijinit de un mic grup de prieteni din acea perioadă, Fundaţia “Timişoara ‘89” s-a constituit la data de 30 decembrie 1989 şi este astfel cunoscută ca prima organizaţie umanitară apărută în România postrevoluţionară.

 În judeţul Timiş, în total, vor fi verificate 112 centre şi azile.

Comentarii

comentarii