Acasă Actualitate Funeriu – lăsat corijent la Timişoara

Funeriu – lăsat corijent la Timişoara

DISTRIBUIȚI

S-a pregătit de aplauze şi a ajuns să fie huiduit şi atacat la baionetă…
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, s-a făcut de râs la Timişoara. El a venit să-şi susţină noua lege a învăţământului, dar nu a fost în cea mai bună zi a sa. Zeci de profesori şi studenţi de la Universitatea de Vest au rămas consternaţi. Funeriu a vorbit mult şi nu a spus nimic. El a rămas corigent la proiectul noii Legi a Educaţiei, pe care o trâmbiţează mereu. Profesorii timişoreni, dar şi studenţii i-au demonstrat lui Funeriu că nu-şi cunoaşte propria lege. În loc de aplauzele la care se aştepta, Funeriu s-a trezit bombardat din toate părţile de acuze. După ce, la început, l-a ignorat total pe rectorul Ioan Talpoş, care era la prezidiu, Funeriu s-a lăsat condus la aeroport de acesta. Deşi a barat, mai mult sau mai puţin elegant, câteva acuze ale dascălilor, ministrul Educaţiei a fost năucit de întrebarea unui student din Basarabia. „Mă vedeţi, domnule ministru? În noua dumneavoastră lege, eu nu exist…”

Ministru iritat

Surpriză de proporţii pentru ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la Universitatea de Vest din Timişoara. Funeriu a venit în capitala Banatului să susţină o prelegere pe proiectul noii Legi a Educaţiei. Se aştepta la laude şi la aplauze…. Asta după ce a auzit că este susţinut de câţiva profesori (membrii ai Grupului de Reformă Universitară) şi de câţiva studenţi. A avut un adevărat şoc şi a început să ridice tonul şi să se piardă în explicaţii academice, după ce a văzut că este contestat din toate părţile. În locul osanalelor, profesorii universitari timişoreni i-au cerut demisia şi l-au acuzat de incompetenţă. Primele murmure de protest au apărut în sală după ce Funeriu a vrut să se dea bine cu dascălii: „Nimeni nu-i apără mai bine pe dascăli decât ministrul lor”.

Nicolae Ţăran: „Dacă trece legea, în cinci minute mă retrag din învăţământ”

Nicolae Ţăran, profesor universitar la Facultatea de Economie din cadrul UVT, a fost primul care i-a cerut demisia ministrului Funeriu. Ţăran l-a acuzat de incompetenţă şi de politizarea învăţământului. Profesorul universitar se referea, în primul rând, la noua modalitate de alegere a rectorului, unde ultimul cuvânt nu îl are doar Senatul universităţii. „Dacă această lege trece de Parlament, în 5 minute mă retrag din învăţământ. Vă rog să vă asumaţi această lege şi să vă daţi demisia! Aici este vorba de incompetenţă şi de încălcarea autonomiei universitare”, a spus Ţăran. Acesta a fost luat imediat în colimator de Marcel Tolcea. Profesor asociat la UVT, Tolcea este unul dintre susţinătorii proiectului de lege a lui Funeriu. „Funeriu este un incompetent şi un orgolios, care nu înţelege ce se întâmplă. Grupul de profesori de la Timişoara care îl susţine are interesul lui. Funeriu a venit la dezbatere fără măcar un expert, dintre aceia care au elaborat legea. Se vedea că habar nu avea despre ce este vorba. În orice ţară din lume, un asemenea ministru ar fi demis imediat”, a spus Ţăran, după plecarea lui Funeriu.

Radu Motica: „Cei ce au lucrat la lege sunt nişte amatori”

Deranjat de prima interpelare din sală, Funeriu a cerut să se discute punctual pe lege. A avut o nouă surpriză. Radu Motica, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea de Vest, i-a luat piuitul pe propria lege. Motica l-a atacat punctual pe Funeriu şi a dovedit, măcar în parte că, în multe puncte, noua lege se bate cap în cap. „Legea este total nepregătită. Cei ce au lucrat la ea sunt nişte amatori şi vreau să vă dovedesc punctual acest lucru”, a spus Motica. Hărţuit, Funeriu a cerut sprijinul studenţilor. Auzise că mai mulţi studenţi de la UVT sunt de partea lui şi le-a cerut părerea. A primit un nou croşeu. De această dată, direct sub centură. „Domnule ministru, mă ascultaţi? Mă vedeţi? Eu, în legea dumneavoastră, nu exist. Pe noi, studenţii basarabeni, legea dumneavoastră ne-a uitat”. Printre două bâlbe, Funeriu a încercat să-şi amintească ceva. Era sigur că studenţii basarabeni sunt prinşi în lege. Nu era aşa… A căutat ceva în lege, ceva ce nu era prevăzut niciunde.

Ioan Talpoş: „Eu zic că este politizare, Funeriu nu crede că este aşa ceva”

Ignorat, la început, de ministrul Funeriu, rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş, a încercat să-i transmită, pe ultima sută de metri, nişte sfaturi ministrului. „Puteam organiza mult mai bine această dezbatere, dacă domnul Funeriu apela la noi. Nu a făcut-o. E bine că a venit, eu l-am sfătuit să ţină cont şi de opiniile noastre, eu zic că numirea rectorilor, conform proiectului de lege, este politizare clară, Funeriu nu crede că este aşa ceva”, a spus Talpoş. Concluiza dezbaterii cu scandal de la Universitatea de Vest a fost trasă de Ilare Bordeaşu, liderul Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar timişean. „Funeriu e praf, nu înţelege nimic. M-am convins. Nu m-au lăsat să vorbesc, dar am înţeles cam câţi bani valorează ministrul nostru”.

Comentarii

comentarii