Acasă Actualitate Gala Excelenței Bănățene 2023: 10 personalități, 10 premii – 100.000 lei

Gala Excelenței Bănățene 2023: 10 personalități, 10 premii – 100.000 lei

DISTRIBUIȚI

Ajunsă la a 10-a ediție, Gala Excelenței Bănățene ediția din 2023 este una festivă și importantă ca și reper în istoria recentă a Banatului și se va desfășura în Sala Operei Naționale din Timișoara, în semn de respect faţă de acest simbol al Revoluţiei din Decembrie 1989, în data de 9 decembrie 2023, de la ora 16.00.

În condiții criză, război sau pandemie, este nevoie mai mult ca oricând de excelență și de valoare, să nu ne abandonăm disperării, adaptându-ne și folosindu-ne de energiile contextului pentru a ne lansa pe o nouă treaptă de progres. Omenirea a găsit întotdeauna cele mai extraordinare soluții exact în cele mai grele momente ale sale.

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, a explicat:

“De mii și mii de ani oamenii au găsit soluții pentru a supraviețui în fața provocărilor generate de calamități, de crize sau de războaie. Poporul român are în genele sale toate calitățile unui supraviețuitor și a avut întotdeauna înțelepciunea și puterea de a merge mai departe.

Ce ne-a lipsit, cel puțin în istoria relativ recentă, a fost puterea de a ne recunoaște valorile și de a le promova la nivel european și universal.

Este și acesta un motiv pentru care minți luminate precum Ștefan Procopiu, Nicolae Paulescu și mulți alții nu au avut parte de o recunoaștere mondială binemeritată”.

Prof. univ. dr. Radu Bălănescu, președinte de onoare al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, organizator, a adăugat:

”Gala Excelenței Bănățene, alături de alte evenimente organizate cu aportul esențial al Marii Loje Naționale din România, și aș aminti aici Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română, au rolul de a recunoaște, la nivel regional și la nivel național pe cei mai buni dintre noi, pe cei care performează în cele mai importante domenii ale științei, în domeniul culturii și artelor dar și al responsabilității sociale și al promovării regiunii noastre”.

Banatul şi Capitala sa, Timişoara, au fost dintotdeauna repere de inventivitate, inovaţie, leagăne de cultură şi minţi luminate care au creat valori ce au depăşit graniţele ţinutului, unele fiind şi astăzi în folosul oamenilor din toate colţurile lumii. 

Avem un portofoliu cu peste 1.000 de premiere timişorene, bănăţene, naţionale şi internaţionale, îi avem alături pe Traian Vuia, Babeş, Bredicenii, iar creativitatea bănăţenilor nu s-a oprit la veacurile trecute, astăzi fiindu-ne greu să ţinem pasul cu portofoliul premierelor şi al excelenţei lor.

Din dorinţa de a evidenţia munca elitelor bănăţene, s-a născut Gala Excelenței Bănățene care este un eveniment academic, dar și artistic, fiind îmbinate în mod armonios elogierea celor mai merituoși și muzica clasică.

Evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediţie şi are ca obiectiv tocmai promovarea valorilor Timişoarei, ale Banatului şi ale regiunii de vest, susţinând totodată cultura excelenţei.

Organizatorii Galei Excelenţei Bănăţene sunt Consiliul pentru Excelenţa Timişoarei, reunind Academia Română filiala Timiş şi cele patru universităţi de prestigiu din Timişoara – Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Ştiinţele Vieții – în parteneriat cu Marea Lojă Naţională din România şi Asociaţia ”Timisensis”.

Gala va putea fi vizionată şi pe TVR Timişoara, la o dată ulterioară, în peperioada sărbătorilor Crăciunului.

Gala Excelenţei Bănăţene decernează în fiecare an 10 premii către 10 personalităţi recunoscute şi apreciate ale Banatului şi zonei de vest: Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică şi ştiinţele naturii; Premiul „Traian Vuia” – pentru ştiinţe inginereşti; Premiul „Petru Drăgan” – pentru ştiinţe biologice şi biomedicale;

Premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – pentru ştiinţe agronomice şi medicină veterinară; Premiul Academiei Române; Premiul „Cornel Olariu” – pentru ştiinţe sociale, economie şi antreprenoriat; Premiul „Eugen Todoran” – pentru ştiinţe umaniste şi arte; Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanţe deosebite în educaţie; Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate socială; Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timişoarei şi a Banatului.

Peste 90 de personalităţi ale Timişoarei şi Banatului au fost laureaţi ai celor şase ediţii precedente, printre aceştia regăsindu-i pe Coleta de Sabata, Viorel Negru, Margit Şerban, Dan Poenaru, Valeriu Tabără, Dan Dubină, Simona Amânar, Ioan Talpoş, Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş, Silviu Orăviţan, Voicu Dumitraş, Victor şi Simona Neumann, Fundaţia ”Pentru Voi”, Fundaţia ”Filantropia” a Mitropoliei Banatului, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara etc.

Selectarea candidaţilor se face în cadrul a 10 comisii independente, constituite în cea mai mare parte din personalităţi ale lumii academice şi universitare, dar şi din personalităţi ale societăţii civile, diplomatice sau culturale ale Timişoarei sau regiunii. Fiecare comisie este formată din cinci membrii şi coordonată de un președinte de comisie.

În 2023, cei 10 coordonatori de comisii sunt: Acad. Radu-Emil PRECUP (Academia Română și Universitatea Politehnica din Timișoara), Acad. Ion BOLDEA (Academia Română și Universitatea Politehnică din Timișoara), Prof. Univ. Dr. Andrei MOTOC, (UMF „Victor Babeş” Timişoara), Acad. Ion Păun OTIMAN (Academia Română și Universitatea de Științele Vieții), Acad. Dan DUBINĂ (Academia Română), Prof. Univ. Dr. Ioan TALPOŞ (UVT), Prof. Univ. Dr. Mircea MIHĂIEŞ (UVT), Prof. Marin POPESCU (UVT), Dr. Adrian BĂDESCU (Vicepreşedinte al North-American Economic Club Timişoara), Prof. Univ. Dr. Marian MOCAN (Past-Guvernator Rotary International).

Pentru ca un candidat să se înscrie în competiţie trebuie să îndeplinească patru criterii:

 ”RIGHT” (Candidatul îşi trăieşte propriile valori, dând dovadă de integritate personală şi de înalte standarde morale, este dedicat excelenţei şi performanţei în profesiunea sau vocaţia sa.

Este perseverent, vizionar, liber de prejudicii aduse umanităţii, ţării, Banatului sau Timişoarei, liber de implicaţii în conflicte sau scandaluri în curs, de condamnări penale sau cercetări penale în curs, liber de implicaţii în reţele infracţionale sau împotriva valorilor democratice, liber de discriminări de naţionalitate, rasă, religie, sex sau altă natură);

”ONCE” (O persoană sau o organizaţie poate fi laureat al Galei Excelenţei Bănăţene o singură dată în viaţă);

”LIVE” (Candidatul trebuie să fie o personalitate a Timişoarei sau a Banatului, care este născută în Timişoara, Banat sau regiunea de vest a României sau care a locuit ori a activat aici sau care prin activitatea sa a adus beneficii remarcabile oraşului sau regiunii);

”LIFE” (Premiile Galei Excelenţei Bănăţene se acordă doar personalităţilor în viaţă pentru merite certe).

Premiile Excelenţei se acordă de către Consiliul pentru Excelenţă Timişoara cu suportul companiilor şi al organizaţiilor ”Ambasadori ai Excelenţei”, care asigură suportul financiar şi organizatoric al evenimentului.

Valoarea cumulată, netă, a premiilor acestei ediţii a Galei Excelenţei Bănăţene este de 100.000 lei.

În cadrul ediţiei din 2023, au statut de ”Ambasadori ai Excelenţei”: Prim-Ambasador al Excelenței – Metaltim SA, Ambasador Diamond al Excelenței – Alexandrion România, Ambasadori ai Excelenței –  Marea Lojă Naţională din România, PKF Tax Partner SRL, Asociaţia ”Solidaritatea”, Asociaţia ”Eftimie Murgu”, MACS Medical, Statk Management PTE Ltd (Elveţia),Litens Automotive, Cristian Alin Rusu, Linde, ETA2U și TRW Automotive.

Aproape 50 de companii şi organizaţii au susţinut proiectul ca şi drept susţinători ai excelenţei, la nivel platinum, gold sau silver.

Companiile şi organizaţiile cu o bună reputaţie de imagine şi de business care promovează etica şi valorile autentice, interesate să se înscrie pentru statutul de Ambasador al Excelenţei sau Drept Susţinător al Excelenţei, pot obţine informaţii contactând organizatorii pe galaexcelenteibanatene@gmail.com.

Comentarii

comentarii