Acasă Cultura Galeria Calina Timişoara: Reality check

Galeria Calina Timişoara: Reality check

DISTRIBUIȚI

galeria calina timisaoraGaleria Calina Spațiu de Artă Contemporană Timişoara, str. Mărăşeşti nr. 1-3, organizează un mare eveniment cultural, în perioada 4 martie – 9 aprilie, “Reality check”, un proiect solo al artistei Aurora Király.
Expoziția este curatoriată de Liviana Dan în cadrul platformei „The Installation Projects”. Aurora Király alege pentru proiectul ‘Reality Check’ o frecvență unică de comunicare cu lumea. Limbajul ca artă alternează cu retorica omogenă a sistemului de informare modern și între aceste planuri apare un subtil transfer de substanță. Intimitatea domestică a scrisului, eleganța formală a fotografiei și o lumină specială spun mereu o poveste bună. Straturi de emoție și consultanță reiterează viața adevărată.
Din lunga istorie a avangardei abstracte Aurora Király preia și leagă inevitabil arta de cunoaștere. Liniile care organizează opera sunt austere, dar serene. Dimensiunea conceptuală este asociată cu istoria, speranța, trauma, memoria, relațiile umane, gândurile unui copil, grădina, ultima zăpadă… Un sens profund urmărește infuziile de limbaj și real-life și acceptă codul experimental pentru diverse necesități cotidiene.

De-a lungul timpului, activitatea Aurorei Király a sondat domeniul artei contemporane din diverse perspective. În anii ’90 și 2000 proiectele sale au explorat capacitatea fotografiei de a înregistra cotidianul, combinând concomitent fragmente autoreferențiale cu aspecte documentare ale vieții de zi cu zi. Fotografiile sale alb-negru și color, se concentrează pe detalii care în mod obișnuit trec neobservate, pe ‘fixarea’ unor momente personale, în dorința de a păstra aceste fragmente, de a le înțelege și de a reflecta asupra existenței.

Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București, experiență care a făcut-o să își re-evalueze activitatea artistică și să revină cu proiecte noi, mature și profunde. Lucrările sale actuale pun în discuție sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea tematicilor și modul cum se raportează la context-istoria recentă-istoria artei. Influența tendințelor internaționale și a pieței de artă asupra producției artistice, creația și practicile artiștilor care își ’ascultă’ și asumă o ’voce’ proprie sunt câteva dintre problematicile care o preocupă în prezent.

A expus / selecție / la MNAC, Alert Studio, Victoria Art Center, Kalinderu Medialab, Centrul Internațional de Artă Contemporană, Fotogaleria GAD, Muzeul Colecțiilor – București, Centrul Cultural Sindan – Cluj, l’espace En Cours – Paris, Paromlin Gallery – Zagreb, National Art Gallery – Sofia, Muzeul Brukenthal – Sibiu, Muzeul de fotografie – Kecskemet, Palazzo Bricherasio – Torino, Galeria din cetate – Tg. Mureș, ș.a.

Atît în creația sa artistică, cât și în proiectele pe care le întreprinde ca manager cultural sau curator Aurora Király este preocupată de cercetarea fenomenului artistic contemporan și interesată să contribuie la recuperarea istoriei artei românești recente.

După ce termină studiile de master în management cultural EcumeEst la Dijon (1998) efectuează o serie de stagii în curatoriat și management cultural la Akademie Schloss Solitude – Stuttgart, Bienala Manifesta2 – Luxemburg, la Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad iar în 1999 este curator-asistent în proiectul Report realizat de Judit Angel în Pavilionul României de la Venezia.

Oportunitățile instituționale limitate disponibile pe scena artistică românească la începutul anilor 2000 au provocat-o să se implice în inițierea unei structuri de promovare a artei contemporane. În 2001 înființează Galeria Nouă – spațiu expozițional axat pe fotografie și proiecte care implică noile tehnologii – ce a avut o contribuție majoră pe scena de artă românească și nu numai. În perioada 2001-2008 a organizat la Galeria Nouă prezentări și conferințe cu invitați importanți din zona artei contemporane, cum ar fi: Christine Frisinghelli (Camera Austria), Roger M. Buergel (Director Artistic Documenta 12), Ricardo Bofil (architect) și a curatoriat peste 200 de expoziții cu artiști importanți, precum: Elina Brotherus, Hélène Binet, Ola Pehrson, Biggert & Bergström, Sabine Bitter & Helmut Weber, Federico Câmara, Krassimir Terziev, Ion Grigorescu, Teodor Graur, Gheorghe Rasovszky, Iosif Király, Călin Dan, Dan Mihălțianu, Alexandru Antik, Karen Kipphoff, Alexandra Croitoru, Irina Botea, Ioana Nemeș, Vlad Nancă, Matei Bejenaru, Alexandru Patatics, Jozsef Bartha și mulți alții.

După închiderea programului expozițional, în 2008, Aurora Király continuă să realizeze proiecte în cadrul Asociației Galeria Nouă, unde este director și în prezent. Amintim doar câteva dintre proiectele de amploare pe care le-a coordonat: cartea bilingvă Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată în 2007 la editura UNARTE, Mărturii XXI – Revizitând trecutul, o colecție de interviuri video cu artiști, critici de artă și curatori români din diferite generații (între 2007-2012) ce pot fi accesate online la adresa www.galerianoua.tumblr.com, proiectul și publicația CitiesMethodologies Bucharest în 2010-2011.
Din 2012 se implică în proiecte educaționale care promovează arta contemporană.

Platforma “The Installation Projects”

Inițiată în toamna anului 2015 platforma “The Installation Projects” cuprinde o serie expoziții curatoriate de Liviana Dan la Calina Spațiu de Artă Contemporană – un proeminent spațiu non-profit din Timișoara dedicat artei contemporane.
“The Installation Projects” furnizează fundalul și informarea contextuală asupra unui termen aplicat practicilor de artă care implică instalarea și configurarea obiectelor în spațiu.

Totalitatea obiectelor și a spațiului formează opera de artă. Uneori cu structură permanentă, efemeră însă în mod uzual, instalația este mai mult un mod de producție și de amplasare, decât o mișcare sau un stil. Este o experiență subiectivă cu putere persuasivă certă. Prioritatea instalației rămâne identitatea reflexivă a operei de artă. Artiștii invitați de curatoarea Liviana Dan pentru a prezenta expoziții solo în cadrul platformei “The Installation Projects” sunt: Iulia Toma, Vlad Nancă, Apparatus 22 și Aurora Király –a informat Galeria Calina.

Comentarii

comentarii