Acas─â Actualitate Genocidul bolnavilor?

Genocidul bolnavilor?

431
DISTRIBUIȚI

├Än marele scandal al medicamentelor, ├«n ceea ce prive┼čte stabilirea pre┼úului de referin┼ú─â, scandal ce dureaz─â de aproape o lun─â, Rodica Vlad, proprietara unui lan┼ú de farmacii ├«n Timi┼čoara, vine cu o solu┼úie: “Normal ar fi s─â existe liste pentru fiecare categorie social─â: 1. una pentru cei s─âraci, cu medicamente foarte ieftine; 2. una pentru persoanele cu venituri medii, care pl─âtesc o anumit─â sum─â  la asigur─ârile de s─ân─âtate lunar; 3. una destinat─â persoanelor cu venituri mari ┼či cu o contribu┼úie mult mai mare la asigur─ârile de s─ân─âtate”, spune Rodica Vlad.  
 
Pacienţii sunt afectaţi dramatic

Coali┼úia Organiza┼úiilor Pacien┼úilor cu Afec┼úiuni Cronice (COPAC) protesteaz─â ┼či acuz─â Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate (CNAS) de genocid ├«mpotriva pacien┼úilor din Rom├ónia. “Protest─âm fa┼ú─â de modul nedemocratic ├«n care se promoveaz─â acest mecanism de compensare. ├Än realitate, CNAS nu este interesat─â de opinia ┼či problemele pacien┼úilor. Solicit─âm ├«n mod public CNAS s─â renun┼úe la aceast─â m─âsur─â care ├«i afecteaz─â dramatic pe to┼úi pacien┼úii”, a declarat Cezar Irimia, pre┼čedintele COPAC. “Da, e clar un genocid asupra bolnavilor, ├«n primul r├ónd c─â, anul acesta, nu au fost medicamente ├«mpotriva cancerului aproape deloc, pentru c─â marii importatori ┼či-au reexportat stocurile de medicamente pentru banii care le intrau imediat ├«n conturi, ci nu la 290 de zile, adic─â de aproape un an. Este ├«nfior─âtor. At├óta timp c├ót pl─âte┼čti ├«n fiecare lun─â, ar trebui s─â ┼úi se deconteze ├«n fiecare lun─â re┼úetele de c─âtre casa de asigur─âri”, a spus Rodica Vlad.

Consum excesiv de medicamente

Colegiul Medicilor din Rom├ónia apreciaz─â c─â stabilirea pre┼úului de referin┼ú─â pe clasa terapeutic─â ar fi o grav─â eroare managerial─â ┼či medical─â. CMR ├«┼či manifest─â indignarea fa┼ú─â de faptul c─â, ├«n forma final─â a metodologiei privind implementarea noului pre┼ú de referin┼ú─â pentru medicamente, numele s─âu este asociat cu un act normativ care aduce lezare intereselor pacien┼úilor ┼či autonomiei profesionale a medicului. CNAS sus┼úine c─â situa┼úia actual─â este descris─â prin consum excesiv, progresiv ┼či dispropor┼úionat cu posibilit─â┼úile sistemului ┼či nevoile asigura┼úilor, accesibilitate la tratament redus─â ┼či inegal─â, eficien┼ú─â limitat─â ┼či dispropor┼úie evident─â ├«ntre utilizarea medicamentelor generice ┼či originale. Nu ├«n ultimul r├«nd, sistemul actual de prescriere ┼či eliberare a medicamentelor cu ┼či f─âr─â contribu┼úie personal─â este unul impredictibil.  Contractul cadru pentru 2010 prevede introducerea, de la 1 iulie 2010, a noului pre┼ú de referin┼ú─â pentru medicamente, respectiv o nou─â modalitate de calcul bazat─â pe: calculul pre┼úului de referin┼ú─â pe baza eficacit─â┼úii medicamentelor ┼či a dozelor zilnice standard universal acceptate; gruparea pe baza efectului de clas─â; stabilitatea ├«n timp a pre┼úului de referin┼ú─â ┼či l─ârgirea utiliz─ârii medicamentelor generice.

Comentarii

comentarii